Zgodovina kuhinje

Razvoj kuhinje po meri je povezan z izumitvijo kuhalnika in razvojem vodovodne inštalacije v domačem okolju. Do osemnajstega stoletja se je hrana kuhala na odprtem ognju, vendar se je z razvojem tehnologije spremenil način priprave hrane v 18 in 19 stoletju kar je vplivalo na razvoj in arhitekturo kuhinje. Kuhinje morajo biti pravilno urejene, saj je kuhanje v urejenih kuhinjah dosti lažje, saj imamo vsako napravo, ki jo potrebujemo na najbolj primernem mestu.

Hiše v stari Grčiji so bile običajno atrijske, zgrajene okoli osrednjega vrta namenjen ženam. Ta prostor se je uporabljal za kuhanje in pripravo hrane. Domovi bolj premožnejših ljudi pa so imeli kuhinje po meri v ločenih prostorih. Kuhinja je bila postavljena zraven kopalnice, ker so jih lahko ogrevali z ognjem iz kuhinje. Oba prostora sta bila dosegljiva iz osrednjega vrta. Zraven kuhinje je bila tudi manjša shramba.
V času Rimskega imperija navadni ljudje v mestih niso imeli svoje kuhinje. Uporabljali so velike javne skupne kuhinje, ki so bile opremljene z majhnim premičnim kuhalnikom. Po drugi strani pa so imeli bogati meščani relativno dobro opremljene kuhinje po meri.