Zakaj prihaja do bolečih mišic po treningu?

boleče mišice po treninguVerjetno prav vsak od vas pozna občutek bolečin v mišicah, ki se pojavijo dan ali dva po tem, ko preizkusite novo vrsto telesne aktivnosti. Takšne bolečine se vam lahko pojavijo tudi v primeru, ko se na primer ponovno odločite za vaje, ki jih niste delali že zelo dolgo časa. To v resnici ni nič kaj nenavadnega ali resnega, saj se boleče mišice po treningu pojavljajo tudi pri najbolj profesionalnih športnikih. V nadaljevanju vam bomo povedali, zakaj najpogosteje prihaja do tega in kako se lahko temu na popolnoma uspešen način tudi izognemo.

Preveč in prehitro

Veliko ljudi ponavadi začnejo vaditi s polno intenzivnostjo. Že takoj naslednje jutro pa se jim zgodi, da ne morejo normalno vstati iz postelje. Če tudi vi še nikoli na primer niste dvigovali uteži, začnite z najmanjšo težo, pri tem pa delajte samo majhno število ponovitev.

Kljub vsemu brez bolečin ne bo šlo. Vedno ko boste spremenili vrsto vadbe, se bodo bolečine mišic po treningu pojavile. Priporočamo vam, da prav vsako vadbo pričnete počasi. Tako boste svoje telo postopoma navadili na nov način gibanja.

Zakaj sploh nastanejo bolečine mišice po treningu?

Bolečine v mišicah nastanejo predvsem zaradi majhnih natrganin med mišičnimi vlakni. Te so mikroskopsko majhne in se pojavijo z zamikom. Take vrste bolečin jej potrebno razlikovati od pekočega občutka, ki ga povzroča mlečna tekočina. Ta se nakopiči v mišičnem tkivu in jo je potrebno sproti odvajati. To boste najlaže naredili, če se boste raztezali.

Kako lahko odpravimo bolečine mišic po treningu?

Zagotovo lahko trdimo, da enostavnega recepta za to ni. Kljub temu pa obstajajo nekatere metode, ki vam bodo v veliki meri zagotovo zmanjšale trpljenje. Na vaše telo v takem trenutku lahko zelo dobro vpliva masaža celega telesa, raztezanje, mazanje s hladilnimi losjoni ter podobno. Predvsem pa pazite, da boste prav pri vsem dovolj zmerni.