Zakaj je pomembno imeti dobro ventilacijo?

Prezračevanje je kritična lastnost vsakega doma in pisarna. Skrb za zdravje ljudi, živali in samega objekta je zelo odvisna od pravilnega pritoka in odtoka zraka iz vsakega prostora. Tako se lahko znebimo neprijetnih vonjav, plesni in bakterij, kar nam omogoča udobno in zdravo bivanje. Če je prezračevanje bivalnih prostorov slabo ali ne deluje pravilno, lahko to resno ogrozi zdravje in kvaliteto bivanja vseh prebivalcev. Poglejmo si zakaj je temu tako in kako kaj je pri temu najbolj pomembno.

Vlaga in zdravje

Kaj najbolj vpliva na zdravje, ko se nahajamo v prostoru. Odgovor je preprost. Prezračevanje omejuje nivo vlage, ki se nabira v našem domu ali pisarni. Tako se lahko znebimo vlage na zidovih, pohištvu in tleh. Vlaga je glavna povzročiteljica gnitja lesa in nastanka plesni. V najhujših primerih lahko tudi oslabi strukturno moč same zgradbe.

Prezračevanje prostorovPoskrbimo za prezračevanje prostorov

Obstaja več načinov kako lahko poskrbimo za zdrav pretok zraka v vsakem prostoru. Dva glavna sta:

Prezračevanje z rekuperacijo

Zračenje prostora lahko izvedemo z moderno tehnologijo, ki skrbi, da se toplota ne odvaja. Tukaj pride do pomena sistem rekuperacije, ki je zadolžen za recikliranje toplega zraka. Takemu sistemu tudi pravimo mehanično zračenje z zadrževanjem toplote. Deluje tako, da svež zrak, ki ga prinese prezračevalna enota v prostor skozi zračnik na drugem koncu objekta prefiltrira. Tako se znebimo vseh neprijetnih vonjav kuhanja, domačih živali, stranišč in toksinov. Ko star zrak pride do izhodnega zračnika se njegova toplota reciklira in uporabi za otoplitev svežega zraka. Tako lahko prihranimo veliko pri stroških ogrevanja vsako sezono.

Navadno prezračevanje prostora

Mišljeno predvsem za preprečitev vlage in nasičenega zraka v prostoru. Navadno zračenje deluje preko prezračevalne enote, ki ima svoje odvode in dovode zraka na ključnih mestih v vsakem objektu. Tako vedno dovajamo v stanovanja čist, svež in prečiščen zrak ter odvajamo starega, ki je vlažen in onesnažen.

Kaj so prednosti vsakega sistema prezračevanja?

  • Prezračevanje z rekuperacijo ima sledeče prednosti:
  • Manjši stroški ogrevanja (posebej pri velikih prostorih)
  • Konstanten nivo toplote v prostoru
  • Obnovi več kot 90% toplote
  • Izboljšanje zdravja ljudi, živali in rastlin
  • Zmanjša potrebo po uporabi klimatske naprave

Navadno zračenje pa nam nudi:

  • Učinkovita rešitev za velike prostore, kjer ne želimo, da se nabira vlaga
  • Nizko-vzdrževalni sistem
  • Neopazna uporaba
  • Lahko ga namestimo na skoraj vsak objekt

Za najbolj optimalen način prezračevanja našega objekta se posvetujemo s strokovnjakom. Tako bomo skupaj lahko izdelali načrt, ki bo pokril vse naše potrebe.