Vsestranskost vitaminov

Vsak izmed dvanajstih vitaminov, ki jih poznamo, ima drugačno funkcijo v našem telesu. S poznavanjem vseh različnih vitaminov lahko svojemu telesu tudi načrtno pomagamo, saj včasih tudi z uravnoteženo prehrano ni možno v telo pridobiti zadostne količine teh izjemno pomembnih organskih spojin. Vitamini se uporabljajo tudi v prehrani namenjeni profesionalnim in rekreativnim športnikom, ki je zdrava in jo zato morajo športno aktivni ljudje vsakodnevno uporabljati. Z večjo telesno aktivnostjo je tudi potreba po različnih vitaminih bistveno večja.

Vitamini, ki jih lahko kupite v spletni trgovini s športno prehrano Pas, so nenadomestljivi pri normalnem delovanju nekaterih telesnih funkcij. Vitamini imajo pomembno vlogo predvsem pri presnovi. Vitamini uravnavajo izkoristek hranilnih snovi in skrbijo za njihovo razgradnjo ali pretvorbo v telesu. Poleg tega krepijo vitamini imunski sistem in pomagajo pri tvorbi krvnih telesc, kosti in zob. Ker telo ne more proizvajati vitaminov, z izjemo vitamina D je pomembno, da vitamine zaužijemo z uravnoteženo prehrano, telesu pa lahko pomagamo tudi z uživanjem kakovostnih prehranskih dodatkov, ki zadovoljujejo dnevne potrebe telesa po različnih vitaminih in mineralih. Vitamini so pomembni za vsakega človeka, zato moramo predvsem z zdravo prehrano poskrbeti za dovolj vitaminov.

Vendar pa je tudi pri jemanju prehranskih dodatkov, ki vsebujejo vitamine potrebna previdnost. Predvsem v primeru, ko posameznik jemlje več različnih prehranskih dodatkov je potrebno paziti, da ne presežete maksimalne priporočene dnevne količine, saj so nekateri vitamini lahko pri pretiranem uživanju toksični in povzročajo resne zdravstvene težave. Vnos posameznih vitaminov lahko nadzorujemo tako, da seštevamo miligrame posameznih vitaminov, katere pridobimo iz različnih prehranskih dodatkov. Če številke vitaminov kot so A, B6 in D presegajo dnevni vnos, se uživanju dveh prehranskih dodatkov hkrati raje izognite.