Vrsto stopnic vam lahko pomaga določiti notranji oblikovalec

Pomen notranjih stopnic se je popolnoma spremenil. Če je nekoč veljalo, da je to praviloma odmaknjen kos pohištva, skrit v temačnem prostoru, so dandanes lahko izjemno privlačen kos arhitekture. Če seveda želimo doseči kar se da visoko privlačnost in seveda tudi kakovost stopnic, pa moramo biti pri izdelavi pozorni na marsikaj.

Eden od ključnih dejavnikov za kar se da kakovostne stopnice je tudi strokovna pomoč pri izbiri, ki nam jo lahko, na primer, omogoča notranji oblikovalec. Morda nam bo predlagal povsem ravne stopnice, ki so pri nas najbolj uveljavljene, ali pa zavite stopnice. Seveda je izbor vrst stopnic zelo velik, zato je dobro, da spoznamo prav vse možnosti.

Polkrožna ali spiralna zavita stopnišča

zavite stopniceZavite stopnice so lahko polkrožne ali pa spiralne. Prva vrsta zavitih stopnic ima stopnice nanizane v obliki polkroga. Spiralne se ovijajo okoli centralnega pola, z ograjo, in sicer na zunanji strani. Posamezne stopnice praviloma niso enakih velikosti. Njihova širina je pogosteje večja na zunanji strani stopnišča. V samem centru pa so zelo majhne.

Spiralne zavite stopnice so med uporabniki zelo cenjene, saj so izjemno učinkovit način povezovanja dveh etaž. Zavzamejo namreč le malo prostora. Edina slaba plat tovrstnih stopnic je mogoče ta, da se po njih veliko težje hodi oziroma prenaša nekoliko večje predmete, kot pa, na primer, po ravnih stopnicah.

Ravno stopnišče

Zavite stopnice so torej le ena od možnosti, ki so vam na volji pri izbiri stopnišča za vaš dom. Sicer pa je pri nas zelo priljubljeno ravno stopnišče. To je lahko tudi zložljivo. Za uporabnika je takšna vrsta stopnic izjemno prostorsko ekonomična. Najpogosteje pa se uporabljajo za podstrešje.

Materiali za izdelavo stopnic

Na trgu so vam na voljo številni materiali, iz katerih lahko izdelate ravne ali zavite stopnice. Odločitev za vrsto materiala je zlasti odvisna od namena uporabe in ne nazadnje še od same konstrukcije.

Betonske stopnice se lahko obložijo tudi s talnimi keramičnimi ploščicami ali pa s kamnom, lesom, vinilnimi oblogami oziroma s parketom. Osnovna konstrukcija je lahko kovinska ali lesena. Stopnice so v takšni situaciji praviloma lesene. Ne nazadnje pa se lahko odločimo za uporabo steklenih stopnic. Zanje je značilno, da so izjemno zračne, modernega izgleda. Če se sami ne moremo odločiti za vrsto materiala, je najbolje, da nam pri tem pomaga strokovnjak, na primer, notranji oblikovalec, arhitekt.