Vickrey dražbe

Dražba za hišo v PostojniVickrey dražbe so vrste avkcij z zapečatenimi ponudbami. Ponudniki predložijo pisne ponudbe, ne da bi vedeli ponudbo drugih ljudi na dražbi. Najvišji ponudnik zmaga, vendar je plača cena druga najvišja ponudba. Ta vrsta dražbe je strateško podobna angleški dražbi in daje ponudnikom spodbudo, da ponudijo svojo pravo vrednost. Dražbo je prvič opisal akademski profesor William Vickrey leta 1961, čeprav so ga zbiralci žigov uporabljali od leta 1893. Izvirni članek Vickreya je v glavnem obravnaval dražbe, kjer se prodaja samo ene in nedeljive predmete. Izrazi dražbe Vickrey in druga avkcija zapečatene ponudbe  so v tem primeru samo enakovredni in se uporabljajo izmenično. Če se na posamezni dražbi prodajajo bodisi deljivo blago ali več enakega blaga, se ti izrazi uporabljajo drugače. Vickreyeve dražbe se precej proučujejo v ekonomski literaturi, vendar so v praksi redke. Obstajajo splošne različice avkcije Vickreyja za večvrstne dražbe, kot je druga splošna dražba, ki se uporablja v spletnih programih Google in Yahoo.

Kaj pa njene lastnosti? Vickrey dražbe z zasebnimi vrednostmi vsak ponudnik čim bolj povečuje pričakovano uporabnost s ponujanjem svojega vrednotenja predmeta prodaje. Te vrste dražb se včasih uporabljajo za določeno trgovanje z bazami na trgu agencije za hipotekarne kredite. Ima pa tudi nekaj slabosti, kot so denimo:

  • Ne dovoljuje odkritja cen, če kupci niso prepričani v lastno vrednotenje brez zaporednih dražb.
  • Je občutljiv za dogovarjanje ponudnikov – če vsi ponudniki na dražbi razkrijejo svoja vrednotenja drug drugemu, lahko znižajo nekaj ali vse svoje vrednotenje, pri tem pa nadzirajo kdo bo zmagal dražbo.
  • Ne nujno maksimira prihodkov prodajalca, in še nekaj drugih lastnosti.

Seveda pa je ta vrsta dražbe tudi zelo učinkovita, če poznamo njeno delovanja in postopek. Učinkovitost je najboljša v najbolj splošnih okoliščinah, zato zahteva osnovni model, na podlagi katerega se lahko uveljavijo lastnosti učinkovitosti drugih vrst dražb.