Varščina na dražbi

Ste se vedno spraševali, zakaj morate za pristop k dražbi poravnati določen znesek, kateremu rečemo kar varščina? Zakaj bi plačevali nekaj, če pa sploh ne vemo, ali bomo tudi katero od stvDražba za hišoari kupili ali ne. Ker dražba poteka tako in pravzaprav je to neko nenapisano pravilo, s katerim se enostavno moramo sprijazniti. Namreč, gre za nek način garancijo za prodajalca. Če se postavimo v njegovo kožo in recimo se odločimo določen predmet prodati, se dražba zaključi in nekdo bi naj stvar tudi kupil. Kako smo lahko prperičani, da jo bo resnično tudi plačal? Zato je potrebna varščina in predvsem pomembna za prodajalca. Gre za varnost prodajalca in v primeru, da kasneje odpovemo nakup, je seveda smiselno, da se nam varščina ne povrne in se zato mora mogoče dražba znova ponoviti.

Kaj pa, če recimo nismo srečnež, ki bi zmagal na dražbi? Nič hudega, četudi z dražbe odidemo praznih rok. Oziroma, domov bomo odšli z zneskom katerega smo vložili oziroma z varščino, saj se nam ta v celoti povrne po končani dražbi. To pomeni, da nič ne tvegamo in prav nič ne izgubimo.

Če pa imamo srečo in se dražba izide v naš prid, kar pomeni, da smo najvišji in zadnji dražilec, se nam v tem primeru varščina odšteje od nakupa.

Vsekakor v nobenem primeru ničesar ne tvegamo in gre za popolnoma varno obliko kupovanja.

Kolikšna je varščina oziroma, koliko bomo morali odšteti za pristop k dražbi, pa je tudi odvisno od samega predmeta, katerega želimo dražiti. Običajno se obračuna določen znesek od izklicne cene in je to ponavadi 10 odstotni znesek.

Ugotavljamo, da je dejansko varščina na dražbi zelo smiselna, ne glede na to, ali gledamo z očmi prodajalca ali kupca in jo sedaj popolnoma razumemo. Razumemo, čemu je potrebna in čemu služi. Torej, brez tveganja in brez izgube.