Varnostna razdalja je razložena na spletni strani avto-magazin.si

avto-magazinMnogokrat za gost promet na cestah ni pravega vzroka, vsaj vidnega ne, pa kljub temu razlog obstaja, in to je prekratka varnostna razdalja. V kolikor bi bila varnostna razdalja zadostna, nikomur ne bi bilo potrebno močneje zavreti, kaj šele ustaviti se in bi tako promet hitreje in bolj neovirano potekal, kar je tudi zelo dobro razloženo v članku na spletni strani avto-magazin.si. V tem članku si lahko preberete, da se varnostna razdalja sešteva, kar pomeni, da mora vsak naslednji voznik zavirati siloviteje, dokler se nekemu vozniku ni potrebno popolnoma zaustaviti. V kolikor pa bi med vsemi vozili bila primerna varnostna razdalja, pa do tega ne bi prišlo.

 

Na spletni strani avto-magazin.si so opisane tudi globe, ki vam jih lahko izreče policist, v kolikor vaša varnostna razdalja za vozilom pred vami ni zadostna

Kako pa policisti lahko izmerijo ali je vaša varnostna razdalja do vozila pred vami zadostna ali ne? Ne dolgo nazaj so med svojo standardno opremo dobili tudi naprave, ki so na las podobne laserskim merilnikom hitrosti, le da ta naprava, poleg hitrosti, izmeri tudi oddaljenost od prve točke merjenja (vozilo pred vami) do druge točke merjenja (vaše vozilo) ter pri tem odšteje dolžino prvo izmerjenega vozila. Na tak način je varnostna razdalja izmerjena na en centimeter natančno in takšna meritev služi kot dokaz policistu, da vam je v skladu z zakonodajo upravičen izreči ustrezno globo.

Edina pomanjkljivost te naprave je, da ne more izmeriti kolikšna je oddaljenost vašega vozila do vozila pred vami, v kolikor za tem vozilom vozite na manjši oddaljenost od dolžine vozila. Globa, ki vam jo lahko izreče policist, v kolikor je vaša varnostna razdalja prekratka, je 200 EUR in 300 EUR v kolikor je na odseku ceste po katerem se vozite varnostna razdalja določena s prometnim znakom, pri čemer pa poleg denarne globe dobite tudi 3 kazenske točke.