Kako varni so naši otroci?

Današnji otroci že zelo zgodaj spoznavajo, kako pomembna je varnost. Nedolgo nazaj je bil kriterij odločanja o izbiri šole le oddaljenost. Danes poleg kakovosti šole že v osnovni šoli v ospredje vedno bolj stopa varnost otrok. Nihče si ne želi, da bi bili njegovi otroci podvrženi verbalnemu ali celo fizičnemu nasilju, izsiljevanju, različnim pritiskom prodajalcev drog, …, zato je zelo pomembna varnostna preventiva, ki jo vzdržuje šola.

Vedno več je šol, v katerih je stalno prisoten varnostnik, v nekaj primerih tudi že v osnovnih šolah. Prisotnost varnostnika pa ni odraz velike ogroženosti šolarčkov, temveč visoke varnostne preventive, ki jo vodi vodstvo šole. Ni šole, ki ne bi imela težav s financiranjem varovanja, vendar se ob primernem interesu te probleme vedno razreši. Najbolj problematične razmere so običajno tam, kjer se kljub potrebam za vsako ceno izogibajo varovanju, saj so mišljenja, da bi prisotnost varnostnika zmanjševala ugled šole.

Delo varnostnika v šolah je zelo zahtevno in malo je tistih, ki so za to delo resnično primerni. Poleg veščin varnostnika morajo biti predvsem ljudje, ki znajo z otroki vzpostaviti odnos zaupanja. V ta namen v koncernu Sintal, največji organizaciji za izvajanje storitev zasebnega varovanja v Sloveniji, med izkušenimi varnostniki izberemo najprimernejše kandidate, ki jih poleg strokovnosti odlikuje tudi ustrezen pristop. Naša notranja merila so pogoj za nadaljnje usposabljanje. Dolgoletne izkušnje kažejo, da si vodstva šol želijo nadaljevanje našega sodelovanja, saj postanejo Sintalovi varnostniki, ki skrbijo za šoli primerno okolje, sestavni del njihovega kolektiva.