Ustrezen pisarniški stol za boljše zdravstveno počutje

Glede na vse pogovorne oddaje, nasvete zdravnikov in fizioterapevtov, glede na vse opravljene raziskave o pomembnosti in vplivu dobrega počutja na naše zdravje, ter glede na vedno večjo sedeče delo je ustrezni pisarniški stoli še kako pomembni.

Pisarniški stolLjudje, ki upravljajo sedeče delo, predvsem v pisarnah na stolih preživijo 8 ur dnevno, pri vedno hitrejšem tempu pa tudi kakšno uro več. Če seštejemo ure ki jih preživimo na stolu, se številka lahko številka hitro dvigne na 50 ur tedensko, kar pa je tretjina vsega časa v tednu dni. Zato je za naše zdravje še toliko bolj pomembno da pisarniški stoli ustrezajo anatomski obliki našega telesa.

Ustrezni pisarniški stoli morajo omogočati dinamično sedenje, kar pomeni da mora sedenje na stolu naravno obremeni in razbremeni vaše mišici, prekrvavitev medvretenčnih ploščic je boljša, zagotavlja zadostno koncentracijo in efektivnost, preprečuje možnost okvare hrbtenice. Najbolj primeren položaj za sedenje, ki zmanjšuje možnost poškodb in deformacij, je takšen. Spodnji del našega hrbta naj bo naslonjen ob stol, preostali zgornji del hrbta naj bo raven, stopala naj bodo plosko na tleh, roke pa naj postavimo tako da bo kot v komolcu 90°. Ergonomsko oblikovani pisarniški stoli tak način sedenja omogočajo, večja težava je pri neustreznih stolih.

V primeru da na vašem delovnem mestu nimate zdravju primernega stola, svojega nadrejenega prosite da vam ga priskrbi. Na podlagi varstva pri delu, vam ga je dolžan zagotoviti. Če pa ste sami svoj šef, pa nikar dvakrat ne premišljujte. Hrbtenica vam bo hvaležna.  Ne glede na vse še vedno velja, da je priporočljivo vstati s stola, narediti par počepov ter predklonov ter se malo razmigati, tudi na delovnem mestu.