Toplotne črpalke so energetsko učinkovite in okolju prijazen način ogrevanja

toplotne črpalkeToplotne črpalke trenutno predstavljajo najbolj kakovostno in energetsko učinkovit način  ogrevanja ali ohlajanja vaših domov ali poslovnih prostorov in sanitarne vode. Za svoje delovanje uporabljajo naravne obnovljive vire, kot so zemlja, voda in zrak. S tem proizvajajo koristno toploto, ki pa se s pomočjo sončnih žarkov stalno obnavlja.

Od običajnih ogrevalnih sistemov toplotne črpalke Atlantic porabijo manj energije, zato tudi veliko pripomorejo k zmanjševanju onesnaževanja okolja. Iz okolja izkoristijo 75% potrebne energije in le 25% iz električnega omrežja. S tem kar do 60% zmanjšujejo emisije toplogrednih plinov, ki škodujejo okolju.

 

Toplotna črpalka je lahko uporabna skozi celo leto

Ali veste, da so toplotne črpalke izjemno koristne naprave? S svojo energijo ogrevajo prostore v hladnejših dnevih, v poletni vročini se z njim hladimo ali pa jih uporabljamo za segrevanje sanitarne vode. Za svoje delovanje pridobivajo toploto iz zraka, vode ali zemlje, ki jo nato prenesejo v hišo.

Glede na to za kaj boste uporabljali toplotno črpalko, lahko izbirate med nizkotemperaturnimi ali visokotemperaturnimi modeli. Nizkotemperaturne toplotne črpalke se uporabljajo v prostorih s talnim ogrevanjem, visokotemperaturne pa so bolj primerne za ogrevanje s pomočjo radiatorjev. Slednje so primerne tudi za starejše manj izolirane objekte.

 

Posvetujte se o velikosti in tipu črpalke glede na vaše potrebe

Preden se odločite za nakup toplotne črpalke, se posvetujte s strokovnjaki, ki vam bodo svetovali o velikosti črpalke glede na vaš prostor in vrsto črpalke, glede na razpoložljive vire energije v okolici vašega doma.

Če bo toplotna črpalka premajhna oziroma premalo zmogljiva, v zimskem času ne bo mogla zagotoviti dovolj toplote in poleti niti ne bo dovolj ohladila prostorov. Po drugi strani se vam lahko prevelika toplotna črpalka prepogosto vklaplja in izklaplja in zaradi tega ne izkoristi njenega pravega potenciala. Poleg tega pa prihaja še do obrabe mehanskih delov, s čimer se življenjska doba naprave zelo zmanjšuje.