Tekaške smuči za začetnike

tekaške smučiKer postaja tek na smučeh pri nas vedno bolj priljubljen, so vedno večjega povpraševanja seveda deležne tudi tekaške smuči. Težava pa je v tem, da je izbira smuči v tem primeru nekoliko zahtevnejša, začetniki pa se seveda ne spoznajo dovolj na ta šport, da bi znali izbrati pravi izdelek zase. Za nameček poznamo različne tehnike teka na smučeh, ki zahtevajo smuči z različnimi lastnostmi. Običajno je najboljše priporočilo, da se začetnik ne obremenjuje z detajli, seveda pa nekaj pozornosti vsekakor velja nameniti izbiri opreme.

Kompleti za začetnike

Najboljša možnost je za večino začetnikov gotovo nakup kompleta, ki vsebuje tekaške smuči, palice, vezi in čevlje. V tem primeru dobimo prav vse, kar za začetek rekreacije na tekaških smučeh potrebujemo, poleg tega pa so kompleti pogosto prilagojeni prav začetnikom. Izkušeni tekači na smučeh si opremo že lastijo in kupujejo le posamezne kose, ki jih potrebujejo, zato kompleti običajno niso namenjeni njim.

Še vedno pa tudi v kompletih najdemo smuči z različnimi lastnostmi. Treba je paziti predvsem na dolžino in širino tekaških smuči. Idealna dolžina je odvisna od telesne višine uporabnika, a tudi teže, ki nenazadnje ključno odloča o tem, kako gladko bodo smuči drsele po površini. Načeloma so tekaške smuči za nekaj centimetrov daljše od višine uporabnika – 1,12x za klasično tehniko oziroma 1,06x za drsalno tehniko. Ker je s telesno višino sorazmerna tudi teža, je ta formula ustrezna za vse, ki niso izjemoma lahki ali težki za svojo višino.

Izbira tekaških smuči

Seveda tekaških smuči ni treba kupiti v kompletu. Za tiste, ki se želijo teku na smučeh resno posvetiti, je najboljša možnost obisk trgovine, kjer so na razpolago za pomoč strokovnjaki. Ti znajo svetovati in pomagati pri izbiri, na voljo pa so tudi različni modeli, ki jih je možno preizkusiti. Za začetnike se običajno svetuje krajše in širše tekaške smuči, ki nudijo več stabilnosti. Dobra ideja je tudi ta, da si tekaške smuči izposodimo in jih preizkusimo v praksi.