Ste vedeli, da sestavljanke pospešijo razvoj razmišljanja?

sestavljanka_kmetijaOtroci za zdrav razvoj potrebujejo veliko gibanja in proste igre. Obojega se najlaže naužijejo na prostem, v naravi. Poleg gibalnih sposobnosti, ki so pri današnji mladini slabše kot pri prejšnjih generacijah, morajo naši nadobudneži razviti tudi razmišljanje in motoriko. Tu nam pridejo zelo prav najrazličnejše sestavljanke.

Kaj sploh so sestavljanke? Otrok mora iz več manjših kosov sestaviti smiselno celoto. Ta je lahko slika, stolp, žival, zgodba, pravzaprav karkoli. Zahtevnost sestavljank raste s starostjo otroka. Najdemo lahko od enostavnih iz nekaj velikih kosov za najmanjše rokice do takih, pri katerih se še odrasli zamislimo in naučimo nekaj novega.

 

Zakaj so sestavljanke otrokom koristne?

Ko novorojenček pride na svet, je del povezav v njegovih možganih že vzpostavljen in bo tak tudi ostal. Tu gre za tiste, ki skrbijo za funkcije, nujne za preživetje. Vse ostale so še v nastajanju. Možgani se razvijajo do 25 leta, največje spremembe in nadgradnje pa potekajo v zgodnjem otroštvu. Primerne igrače kot so sestavljanke, otroške možgane stimulirajo. Postavljeni so pred neko novo nalogo, ko jo uspešno opravijo, je pred njimi nagrada – cela igrača.

Male rokice težje razporedijo manjše koščke. Sestavljanke za najmlajše imajo dodatne ročaje, s katerimi si lahko pomagajo. Z vtikanjem koščkov v prave odprtine urijo male prstke, zraven pa razmišljajo, katera oblika se ujema s pravo odprtino na plošči.  Ob tem se naučijo še razliko med krogom in kvadratom ali pa se naučijo prepoznavati živali na kmetiji. Ko malček sestavlja sestavljanke, mu starši lahko zraven še povedo imena novih likov. Ob tem lahko še ponovijo barve.

Kot rastejo otročički, rastejo v zahtevnosti tudi sestavljanke. Kosi so vedno manjši, več je dimenzij pa tudi razmišljanja. Slike v več plasteh pripovedujejo zgodbo ali učijo otroka o zgradbi telesa. Lekcijo si lažje zapomnimo, če jo vidimo in slišimo obenem. Kaj šele, če jo moramo sami sestaviti! Tako z lepimi in zdržljivimi lesenimi izdelki urijo prstke in možgane, ne da bi sploh opazili, da se ves ta čas učijo.