Sončne elektrarne

Sončne elektrarne so ena izmed trenutno najpopularnejših in dostopnih načinov pridobivanja zelene energije. Ena izmed prednosti je gotovo ta, da lahko sončne elektrarne gradimo na najrazličnejših terenih in površinah.

Obstaja več možnosti za gradnjo sončne elektrarne, in sicer, če ste ravno v fazi novogradnje, lahko sončno elektrarno vgradite kot streho, torej namesto strešne kritine, kar prinese vaši hiši, javni zgradbi, poslovnemu objektu … tudi moderen, atraktiven videz, saj fotonapetostni moduli nadomeščajo kritino. Tovrstna integracija sončne elektrarne v streho pomeni odpornost na vse vremenske spremembe, tudi na točo in sneg, poleg tega pa ne prepušča vode in ne ustvarja kondenza.

Poleg tega je izvedba integrirane sončne elektrarne izvedljiva tudi na gradbenih objektih pri nižjih naklonih.

Drugi prav tako vse bolj priljubljen tip integrirane sončne elektrarne pa je integrirana sončna elektrarna na fasadi objekta, mišljena na primer kot steklena fasada v obliki oken, v katerih so integrirane solarne celice. Stekla delujejo kot zasenčena, skozi njih pa v notranjost še vedno prihaja dovolj dnevne svetlobe.