Sobno kolo in okrevanje po operaciji

sobna kolesaPred dvema letoma sem si pri športu (večerni rekreaciji s prijatelji na košarkarskem igrišču,) poškodoval križne vezi. Bolečina je bila precejšnja, še bolj od fizične pa me je bolelo to, da bom omejen pri gibanju – vsaj dokler ne pridem na vrsto za operacijo kolena in dokler ga nato ne rehabilitiram. Med čakanjem na operacijo sem se ves čas gibal, a previdno in z omejitvami, pred odhodom v bolnišnico pa sem si kupil še sobno kolo. Povedali so mi namreč, da je potrebno hitro začeti z rehabilitacijo in po operaciji ni dobro predolgo počivati in lenariti, kolesarjenje pa je izjemno priporočljivo. A ker sem imel operacijo novembra, sem vedel, da z vožnjo s pravim kolesom v naravi ne bo nič, zato je bila edina možnost prav sobno kolo. Obiskala sem spletno trgovino Live Active in na strani naročila sobno kolo.

Priznati moram, da sem se kolesarjenja najprej lotil zelo previdno in z nekaj strahu, a hitro sem ugotovil, koliko lahko obremenim koleno in tako počasi napredoval. Gotovo sicer ne tako hitro kot profesionalni športniki, ki po operaciji križnih vezi hitro spet pridejo nazaj na tekmovanja, vendar sem lahko tudi sam po pol leta rekel, da je moje koleno pravzaprav v redu. In pri tem je bilo najbolj zaslužno sobno kolo, poleg njega pa seveda še cel kup vaj, s katerimi sem krepil mišice in vezi v nogi.

Kolesa zdaj, ko je spet vse v redu, ne uporabljam več, saj imam raje šport v naravi (izogibam pa se košarke in drugih športov, kjer bi lahko hitro prišlo do ponovne poškodbe). Sobno kolo sem tako podaril staršem, ki sta že nekoliko v letih in jima je kolesarjenje v dnevni sobi odlična oblika vadbe. Predvsem svojo mamo moram pohvaliti, kako je zavzeta – sobno kolo uporablja skoraj vsak dan, saj ji je zdravnik priporočil njegovo uporabo zaradi osteoporoze, prav tako pa pravi, da ji pritiskanje na pedale dobro dene za njeno splošno počutje.