Slovenske pravljice za otroke tudi na spletu

Se spomnite najlepše slovenske pravljice za otroke, ki vam jo je prebral eden od staršev ali ki ste jo slišali na kaseti, če ste še iz generacije, ki je poslušala kasete? Danes je seveda napredek tolikšen, da so kasete zastarele. Niso zastarele le kasete, saj dandanes pravljice za otroke niso na voljo le v knjižni obliki, pač pa jih lahko berete tudi na svoji tablici.

Slovenske pravljice za otroke lahko preberete ali poslušate na strani https://www.lahkonocnice.si/, namenjeni otrokom in staršem. Otroka lahko z dobro pravljico pospremite v čudovit spanec, da se bo zjutraj zbudil svež, spočit in srečen.

 

Slovenske pravljice za otroke učene

Glavni namen slovenske pravljice za otroke je naučiti otroka, kako razlikovati med dobrim in zlim. Za otroka so v pravljici značilnosti likov in dogodki ter konflikti prikazani na dovolj preprost način, da otrok razume in se nauči spopadanja s konfliktom. Vendar namen razviti otrokov čut za moralnost ni edina prednost branja slovenske pravljice za otroke.

Otrokova domišljija je nekaj mogočnega in edinstvenega, nekaj, kar je treba spodbujati in negovati, saj z njeno pomočjo otrok oblikuje način razmišljanja. S pomočjo slovenske pravljice za otroke pa otrok postane »kulturno pismen«: Spozna se z lastno kulturo, kaj je zanjo značilno in na osnovi tega med branjem pravljice, ki ni izvirno slovenska, spozna tudi razlike med lastno in tujo kulturo.

slovenske pravljice za otroke

Pravljice za otroke za lahko noč

Najbolj priljubljen čas branja slovenske pravljice za otroke je čas, ko se na nebo zgrne mračna odeja. Takrat je umirjena in sproščena cela družina, zato je to najboljši čas za branje pravljice. Najverjetneje si bo otrok nabral najlepše spomine na čas, ko se je zadovoljen zavil v odejo in ga je mamica ali oči popeljal v svet domišljije, kot je zajec popeljal Alico v Čudežno deželo.

Eden od namenov pravljice je preprosto zabava. Če je otrok že dovolj velik in bere sam, se ob tem zabava sam in vadi branje, če pa pravljico bere eden od staršev ali jo bereta skupaj, se zabavata skupaj in nabirata dragocene spomine, ki ju bodo greli še leta.