Sestavine parfumov

Parfumi, katere najdete na strani http://www.myspirit.si/, so narejeni iz mešanice dišečih olj, vode in alkohola, tako da vsak parfum vsebuje od 40 do 200 različnih sestavin, ki ustvarijo unikatno dišavo. Prvotno so parfumi nastali z dodajanjem dišavnic različnim oljem in tako so v preteklosti, glede na dostopnost različnih dišav, v različnih delih sveta (Indija, Egipt, itd.), nastali različni parfumi. Dišave pa so v preteklosti uporabljali zgolj bogatejši sloji, saj so veljali za prestižne dobrine, proizvajalci pa so bili spoštovani obrtniki in so zaradi svoje dejavnosti spadali v takratno »smetano« prebivalstva.

Parfume lahko danes kupujemo tudi v spletnih trgovin kakršna je MySpirit, ki nudi žensk in moške parfume. Prikupna grafična podoba in različni filtri vam bodo olajšali izbiro vašega novega parfuma glede na vrsto vonja, priložnost, intenzivnost ali celo letni čas.

Danes se parfumi se najbolj razlikujejo glede na količino dišečega olja v posameznem parfumu, in sicer ločimo: Extrait de Parfum (sem sodijo najdražji parfumi, ki imajo tudi do 50 % dišečih olj), Eau de Pafum (to so parfumi, ki vsebujejo največji delež dišečih olj – med 7 in 15 %), Eau de Toilette (ti parfumi imajo med 1 in 6 % dišečih olj) ter Eau de Cologne (moški parfumi, ki vsebujejo manj kot 5 % dišečih olj). Tako se dišave razlikujejo glede na intenzivnost in vrsto vonja, seveda pa se razlikujejo tudi po ceni kar omogoča, da si parfume lahko v današnjih dneh privoščimo skorajda vsi. Seveda še vedno obstajajo dišave, ki so drage kot žafran, vendar pa so nekatere dostopni po popolnoma sprejemljivih cenah.