Samooskrba z električno energijo zase ali prodajo?

Opažate vedno več objektov, ki imajo na strehi nameščene panele ali pa so le – ti nameščeni kar na travi, ki se zdi sicer popolnoma neuporabljena? Brez skrbi, vedno več je ljudi, ki se odločajo za to, da sami pridobivajo električno energijo ter s tem niso tudi slučajno odvisni niti vezani od dobaviteljev, pri katerih je cena na posamezni Watt vedno višja.

Samooskrba z električno energijo postaja vedno bolj pomembna in kot rečeno, vedno več ljudi se odloča zanjo. Nekaj pa je treba vedeti, ljudje, ki imajo na celi strehi hleva ali pa na hiše ali pa kar na travniku postavljene panele, elektrike po vsej verjetnosti niti ne porabijo v celoti sami, temveč jo vsaj deloma dajo ali prodajo v omrežje distributerju. Čeprav je treba pa po drugi strani razumeti tudi to, da je samooskrba z električno energijo na kmetiji še toliko bolj pomembna, saj se elektrike veliko porabi.

Samooskrba z električno energijo

 

Samooskrba z električno energijo tam, kjer je poraba velika, se še posebej splača

Tam, kjer je poraba elektrike velika, je samooskrba z električno energijo danes še toliko bolj pomembna kot v manjših stanovanjskih hišah, kjer poraba praviloma niti ni velika, saj so stroški tudi toliko višji. Na kmetiji je poraba visoka, ni pa vedno tako, da se ta višja poraba tudi splača v vseh primerih, če pa je na voljo samooskrba z električno energijo, pa je vse skupaj povsem drugače.

Drugače pa je tako, da je samooskrba z električno energijo na voljo vsem, na voljo pa je vsem tudi odločitev od tem, koliko panelov bodo kupili. Nekateri imajo potem tudi toliko odvečne električne energije, da jo prodajajo in tako na ta način tudi služijo, vendar pa se to najbolj splača v primeru res velike sončne elektrarne.

Lahko pa se odločite tudi za net metering sistem, pri katerem pa gre dogovor na način, da je vam samooskrba z električno energijo na voljo praktično celo leto, takrat, ko imate presežke jih brezplačno daste v omrežje distributerju, ko imate primanjkljaj pa elektriko jemljete iz omrežja. Ali boste morali kaj doplačati ali pa ne, odvisno od tega, koliko ste elektrike vzeli iz omrežja in koliko ste je dali, pa se naredi enkrat na leto.