Prva risanka

Danes lahko veliko različnih risank najdemo na strani Pavza. Sedaj pod pojmom risanka danes pojmujemo tudi besedo animirani film, ki je narejen iz posnetkov risb ali slik. Te posnetki ob predvajanju ustvarjajo vtis dogajanja. V današnjih časih se  izraz risanke uporablja na širokem področju, vključno z ustvarjalnimi deli elektronske medije,  za tiskane medije in za animirane filme. Animirani film ali risanke so nastale v začetku dvajsetega stoletja, ko je japonska filmska industrija pričela z eksperimentiranjem s tehnikami animacij. Najstarejša risanka na svetu je bila ustvarjena leta 1917. Ta risanka je trajala dve minuti. V risanki samuraj preizkuša svoj novi meč.

Hello kittyPrve risanke so vrteli v kinih, mnogo kasneje pa še na televiziji. Dandanes pa risanke najdemo na internetu, DVD-jih, CD-jih in videokasetah.
Glede na začetke risank, lahko vidimo, da so se risanke skozi čas zelo spremenile in se dejansko spreminjajo še danes. Če pogledamo celoten razvoj skozi zgodovino se moramo samo vprašati kakšne bodo risanke čez 5, 10 in še več let. Čez več deset let bodo risanke verjetno zopet veliko drugačne kot jih poznamo danes in tako bodo takrat mislili kakšno tehnologijo smo nekoč uporabljali, da o začetku risank sploh ne govorimo. Vse to se spreminja predvsem zaradi novejše tehnologije snemanja risank, ki pa se bo kot že rečeno z leti še vedno spreminjala. Dandanes je temu pač tako, da se tehnologija hitro razvija in se zaradi tega spreminjajo tudi risanke. To pa je nekaterim ljudem zelo všeč, spet drugi pa nad tem niso ravno navdušeni in so jim bolj pri srcu starejše izvedbe risank.