Propolis in njegove ključne prednosti

Da je propolis izjemno zdravilno sredstvo, na žalost vse pogosteje pozabljamo. Gre za izjemno posebno, lahko rečemo celo skrivnostno snov, ki deluje protivnetno, protivirusno, antibakterijsko, lajša bolečine in ne nazadnje tudi krepi naš imunski sistem. Čebele ga uporabljajo kot gradbeni material in kot dezinfekcijsko sredstvo ob vstopu vanj, saj čebeljo družino učinkovito ščiti in brani pred boleznimi ter okužbami.

propolis

Sicer pa so za širok potencial propolisa vedeli že naši predniki. S pomočjo raziskav so odkrili, da je mešanica smole, balzama, mineralov, eteričnih olj, encimov, voska, flavonoidov ter flavona čudežnega pomena, ker ima torej protiglivični, protivirusni pa tudi antibakterijski učinek.

Propolis je smolnata substanca

Čebele smolnato substanco nabirajo iz popkov rastlin, lubja dreves ter drugih rastlin. Smolasto snov nato predelajo s pomočjo posebnih encimov, ki jih vsebuje čebelja slina. Prav tako jo obogatijo še z nekaterimi aktivnimi sestavinami iz cvetnega prahu. Čebele torej propolis uporabljajo za gradbeni material, obenem ima tovrstna snov na vhodu v panj tudi izjemno učinkovito zaščitno vlogo. Čebeljo skupnost, kot že rečeno, odlično ščiti pred različnimi vrstami okužb kot tudi pred glivičnimi boleznimi.

Celotna struktura propolisa ni natančno znana

Vemo, da celotna struktura pri propolisu ni povsem poznana. Vemo pa, da naj bi vsebovala približno polovico smole, tretjino eteričnih olj in nekaj odstotkov cvetnega prahu. Obenem vsebuje še beljakovine, v manjših količinah tudi minerale, vitamine ter mikroelemente, na primer natrij, kalcij in kalij.

Številne študije so dokazale, da je njegova uporaba izjemno pomembna pri zdravljenju najrazličnejših bolezni. Predvsem tistih, ki nastanejo kot posledica strupenih vplivov iz okolja pa tudi stresa. Propolis ima torej zelo širok spekter ugodnih učinkov. Omenili smo že, da deluje protivirusno, antibakterijsko, anestetično.

propolis

Propolis prav tako odlično ščiti pred nastajanjem glivičnih okužb ter učinkovito spodbuja delovanje imunskega sistema. Preprečuje rast mikrobov, stimulira delovanje encimov, obnavlja tkivo, ne nazadnje zavira osteogenetske procese.