Pravilna košnja trave vpliva na rast bilk

Ne glede na to, koliko zelene površine obdaja vaš dom, košnja trave ostaja eno izmed najmanj priljubljenih hišnih opravi. Verjetno je tudi to razlog, da so v zadnjih petih letih v porastu predvsem avtomatske kosilnice, ki same poskrbijo za lepo urejeno trato. Večkrat kupci pozabijo, da je treba tudi za robotske naprave skrbeti in jih servisirati. V večjim mestih so se zato razširile storitve skrajševanja trave, o čemer si lahko natančneje preberete na povezavi: https://www.altituda.si/kosnja-trave-in-urejanje-zelenice/. Cene so seveda odvisne od same površine, naklonov in ostalih posebnosti in znašajo nekje od 0,12 do 0,50 € na kvadratni meter. Če se postopka lotevate sami, je potrebno upoštevati nekaj temeljnih pravil, ki vam jih bomo razkrili v nadaljevanju. Prav tako vas bomo opozorili na največje napake, ki lahko celo upočasnijo rast bilk.

košnja trave1.1

Košnja trave odvisna od vremena

 

Optimalno je, da se košnja trave začne zgodaj spomladi, ko so bilke in rastline spočite in pripravljene na novo obdobje cvetenja in brstenja. Če je trava previsoka, te ne kosimo, temveč jo redčimo. Lepa zelenica je vsekakor ponos vsakega imetnika, vendar pretirano obsesivno krajšanje prinaša več slabosti kot koristi. Vedno naj zato bilke dosežejo vsaj 4 cm višine. Kako pogosta naj bo košnja trave, je odvisno od rastišča. V Angliji trava raste neprimerljivo hitreje kot pri nas, saj vlažno oceansko podnebje skrbi za stalen dotok vlage rastlinam. Pri nas je v povprečju priporočljivo za kosilnico poprijeti na vsakih 10 dni.

košnja trave1.2

Največje napake amaterskih vrtnarjev

 

Tudi košnja trave je zahteven postopek. Ker amaterski vrtnarji z njo pogosto hitijo, lahko s tem povzročijo nepopravljivo škodo, ko se vršički bilk obarvajo rumeno. To nima le estetske funkcije, temveč se širi vzdolž rastline. V takih primerih priporočamo, da najamete strokovnjake, ki svojo obrt odlično poznajo in v rokavu skrivajo številne trike. Naj vaša zelenica zasije v polnem sijaju in ostane zdrava tudi v fazi mirovanja pozimi.