Potrebujem baterijski ali udarni vrtalnik – prvi nakup

V današnjem času, ko so cene vrtalnikov postale dostopne vsakomur, gospodinjstvo ne sme pogrešati vrtalnika, pa naj si bodo življenje preživljamo v hiši ali bloku. Ročnih spretnosti se lahko naučijo tako moški kot tudi ženske, saj so vrtalniki in vijačniki preprosto orodje, za katero se ne zahteva prevelik odmerek predznanja.

Vrtalnik BoschTako kot pri mnogih drugih stvareh je tudi tu ključno vprašanje za kaj bomo vrtalnik sploh uporabljali. Bomo z njim zategnili zgolj nekaj vijakov, ali pa v mehke površine kot so les zvrtali nekaj lukenj. Morda pa rabimo vrtati v trde stvari kot so stene, ki so lahko zgrajene iz precej trdih snovi. V obzir moramo vzeti tudi to, da udarni vrtalniki, ki so močnejši prihajajo skupaj s kablom, ki je po navadi dolg le okrog tri metre, kar nam naredi lahko včasih stvar nekoliko oteži, ko moramo za seboj vleči kabel priklopljen v kopico podaljškov.

Kvalitetni baterijski vrtalniki

Baterijski vrtalniki se temu problemu na široko izognejo, saj so podkrepljeni z močno baterijo, ki zadosti potrebam lažjega vrtanja in vijačenja za nekaj časa. Vendar pa je efektivni čas vseeno precej odvisen od našega vložka, saj velja podobno pravilo kot v glasbi: toliko kot denarja, toliko glasbe, v našem primeru vrtanja. Cene se lahko zelo razlikujejo, vendar iz izkušenj ljudi, ki so imeli različno kvalitetno baterijske vrtalnike je moč razbrati, da za malo bolj resno vrtanje ne gre pri tem varčevati.

Polnjenje baterije vrtalnika

Danes imajo vrtalniki po večini dve prestavi, zato jih lahko uporabljamo tako za vrtanje, za katero potrebujmo večjo hitrost, kot tudi za vijačenje, pri čemer se glava mora obračati počasneje. Pri baterijskem vrtalniku moramo biti pozorni predvsem za kakovost baterije, pri čemer moram gledati, da je ta litij-ionska za kar najboljšo uporabniško izkušnjo. Pozorni moramo bit na primerjavo Ah, po domače to pomeni, koliko časa bomo lahko vrtali. Baterije z višjimi amperskimi urami bodo zdržale dlje. Po uporabi baterijo polnite toliko časa, dokler ne ugasne lučka za polnjenje baterije.