Poraba elektrike s toplotno črpalko voda voda

Vse več ljudi se za ogrevanje svojih domov odloča za toplotna črpalka voda voda. Gre za dandanes bolj napreden in hkrati varčen način, tako ogrevanja hiše kot tudi sanitarne vode. Poraba elektrike s toplotno črpalko voda voda seveda nanese nekaj denarja, saj z njo ogrevamo svoj celoten dom in sanitarno vodo, vendar je bistveno cenejši način od opevanega ogrevanja s kurilnim oljem.

TČ voda vodaToplotna črpalka voda voda deluje na sistem, ki za svoje delovanje porablja energijo podtalnice. Priročna je prav zato, ker lahko z njo poleg hiše oziroma objekta ogrevamo še sanitarno vodo. Toplotna črpalka voda voda je vsekakor velik projekt za tistega, ki se zanjo odloča, saj je poleg celotnega postopka vpeljave toplotna črpalka voda voda v določen objekt, tudi velik finančni zalogaj, vendar pa na daljši rok zelo velika investicija. Prednost tega načina je tudi v tem, da jo lahko uporabljamo povsem samostojno, brez drugih načinov vira ogrevanja.

Poraba elektrike s toplotno črpalko voda voda je bistveno nižja od porabe kurilnega olja. Tisti, ki že nekaj časa uporabljajo ta napreden sistem ogrevanja, se hitro pohvalijo z denarnim prihrankom, celo so presenečeni, da jih način ogrevanja s toplotna črpalka voda voda stane tako malo denarja. Kot primer povprečne hiše kjer uporabljajo ta napredno-varčen sistem ogrevanja in ogrevajo 150 kvadratnih metrov prostorov skupaj, z normalno izolirano hišo 10-15 cm volne v stenah, strop 20-30 cm volne in vsaj 2-slojna okna, stane poraba elektrike , če z njo ogrevamo prostore in sanitarno vodo, povprečno med 800-1000 evri na leto. Če pa ogrevamo s kurilnim oljem, pa v enem letu porabimo za takšno hišo, okoli 3000-3500 litrov kurilnega olja, kar stane med 2000-2500 evri na leto.