Peskanje

Peskanje je industrijski postopek, pri kateremu se peskalno sredstvo, največkrat fin pesek, izpihuje skozi šobo (največkrat je to pištola za peskanje), in z veliko hitrostjo udarja ob površino, ki jo peskamo. Učinek je različen glede na peskalno sredstvo in moč ter hitrost peskanja, največkrat pa se uporablja za odstranjevanje nečistoč, kot so zaščitni premazi, barve, umazanija itd.

Peskanje se uporablja v skoraj vseh industrijskih panogah, kot so avtomobilska (čiščenje, odstranjevanje barve in rje), metalurška (utrjevanje kovinskih površin z določenim peskalnim sredstvom), steklarska (vrezovanje okrasnih motivov, glajenje robov), plastična (glajenje ostrih robov) itd.

Uporabljajo se različna peskalna sredstva, kot so fini pesek (silikonski), ki se uporablja za odstranjevanje nečistoč, barvil itd., suhi led, ki se prav tako uporablja za čiščenje in tako naprej. Kjer se uporablja prašek, ta večkrat ostane v zraku in se zmeša med nečistoče, zato je nevaren za zdravje, kajti pride lahko v pljuča in povzroči pljučne zdravstvene težave. Zato se uveljavlja suhi led, ki ob trku z površino izpari.

Obstajajo tudi različne vrste peskalnih naprav, kot so mobilni peskalniki, statični (nepremični) peskalniki in peskalne sobe, naprave, ki zavzamejo velik del sobe ter se uporabljajo v težki industriji. Peskanje ločimo tudi glede na način, s katerim se izpihuje peskalno sredstvo, torej glede na centrifugo, pritisk (tlak vleče peskalno sredstvo ven skozi šobo) itd.
Tako je peskanje zelo raznovrstno in je tako rekoč samo po sebi cela industrijska panoga.