Oznaka »good delivery« je najpomembnejša za odkupne cene naložbenega zlata

zastavljalnica LJV zadnjih nekaj letih se je pojavilo veliko preprodajalcev zlata, in to predvsem naložbenega zlata, ki pa pri dokupih ponujajo precej različne odkupne cene zlata. Bistvo za dobre odkupne cene naložbenega zlata je oznaka »good delivery«. Ta pomeni, da mora kovnica, ki je naložbeno zlato skovala, letno proizvesti 10 ton zlata in 30 ton srebra ter imeti v vsakem trenutku 30 milijonov Funtov neto premoženja in izpolnjevati še druge stroge pogoje, sicer na tako imenovani good delivery listi ne more biti.

To listo vodi LBMA, to je londonska inštitucija, ki dvakrat letno preverja delovanje kovnic in hkrati tudi določa odkupne cene naložbenega zlata, kot tudi odkupne cene zlata na sploh. Mnogi preprodajalci zlata pa ne malokrat postavijo odkupne cene zlata kot da gre za lomljeno zlato. To je zlato, ki niso palice investicijskega zlata, kot jih lahko vidimo v filmih, in zlato, ki ni v kovancih, torej nakit in vse ostalo zlato, npr. za zobe. V kolikor naložbeno zlato nima žiga, da gre za good delivery zlato, zanj niti ne veljajo odkupne cene zlata za naložbeno zlato, ampak zgolj za lomljeno zlato.

Vsaka ploščica ali paličica naložbenega zlata ima strogo določene žige (kateri, vsaj po mojem vedenju še nikoli niso bili ponarejeni), ki so praktično osebna izkaznica zlate ploščice oz. paličice. Torej, pomembno je, da smo ob nakupu pozorni ali kupujemo ploščico oz. paličico, ki te žiga ima, ali ne, saj ob prodaji ploščice brez žigov ne bomo mogli prodati kot naložbeno zlato, vsaj poznavalcu ne.