Otroški vozički in sodobno starševstvo

Pravijo, da je svet danes drugačen, kot je bil nekoč, in to na vseh področjih. Zagotovo se je precej spremenilo starševstvo, kar kot vzgojiteljica v vrtcuOtroški vozičekopažam vsak dan. Drugačni so tako otroci kot starši, a žal sem pogosto razočarana, da so drugačni v slabem smislu.

Vse bolj ugotavljam, da se danes ljudje namesto z otrokom veliko bolj ukvarjajo s tem, kaj otroku nudijo v materialnem smislu. Kaj in koliko mu lahko dajo. Saj veste – že otroški vozički morajo biti nekaj posebnega in mamice kar tekmujejo, katera bo imela boljšega in dražjega. In potem so vsi ti posebni otroški vozički zaparkirani pred bližnjo kavarno, kjer mamice pijejo kavo in se trudijo pogovarjati, otrokom pa velijo, da morajo dati mir in spati. Pa so otroški vozički res namenjeni temu? Včasih je veljalo, da so otroški vozički za sprehode in uživanje na svežem zraku, ne pa za to, da je otrok pripet v njem medtem, ko mama pije kavo in klepeta s prijateljicami.

Kakor koli, ko otroci rasejo, se tak trend le še nadaljuje. Vidim otroke, ki so oblečeni v najbolj modna oblačila in imajo najnovejše igrače, starši pa se namesto z njimi ukvarjajo s svojimi telefoni. In pri tem je spet najbolje, če otroci lepo mirno sedijo, igrajo igrice in dajo mir, da lahko starši počnejo kar koli pomembnega že imajo za početi.

Včasih pa ni bilo tako. Otroški vozički so pomenili prijeten sprehod na svežem zraku. Odrasli niso ves čas strmeli v telefone in otrokom kupovali video igric, da bi imeli pred njimi mir – raje so se skupaj z njimi žogali, jim brali pravljice, jih učili voziti kolo … Ja, kolo – sploh veste, kako veliko otrok se danes nauči voziti kolo v vrtcu, ne pa doma?

Sodobno starševstvo po mojem mnenju torej gotovo ni napredek. Dokler otroci za starše ne bodo na prvem mestu, bo tako tudi ostalo.