Omega 3 vpliva na zdravje možganov in srca

Esencialne maščobne kisline omega 3, ki vsebujejo eikozapentanojsko in dokozaheksaenojska kislino, so koristne za telesno zdravje, saj jih ne smemo enačiti s slabimi nasičenimi maščobami, ki jih sicer zaužijemo veliko preveč, kar je povezano tudi s kardiovaskularnimi boleznimi.

omega 3Veliko ljudi se sooča s pomanjkanjem omega 3 maščobnih kislin. Posledice pomanjkanja si lahko preberete na naslovu https://www.malinca.si/omega-3.html. Človeško telo snovi ne more proizvesti samo, lahko pa jih vnesemo v telo le z ribami in morskimi sadeži, kjer se nahaja največja koncentracija. Težava je v tem, da so ribe pogosto kontaminirane s težkimi kovinami, ali pa jih pojemo premalo. Ravno zato so na voljo kakovostni prehranski dodatki.

Omega 3 ima vlogo pri delovanju srca

Kardiovaskularne bolezni, ki so precej razširjene v modernem zahodnem svetu, kjer uživamo veliko nezdravih nasičenih maščob, so tesno povezane s porušenim ravnovesjem esencialnih maščobnih kislin, kot je omega 3, ki velja za pomembnega gradnika celičnih membran, katere sodelujejo v številnih protivnetnih procesih v telesu in vplivajo na strjevanje krvi.

Z dodajanjem omega 3 maščobnih kislin obstaja manjše tveganje za poslabšanje simptomov bolezni srca in ožilja, kot je na primer previsok pritisk, srčne aritmije, nastajanje krvnih strdkov in zamaščenost krvnih žil. Zagotovo je potrebno poskrbeti za uravnoteženo prehrano in veliko gibanja, vendar esencialne maščobne kisline veliko pripomorejo k zdravju srca.

Omega 3 maščobe so pomembne za možgane

Znanstveniki na oddelku za medicino in nevrologijo Univerze v Kaliforniji so izvedli študijo z naslovom »omega 3 maščobne kisline in demenca«, pri čemer so ugotovili, da imajo esencialne maščobne kisline pomembno vlogo pri delovanju možganov. Pri tem preprečujejo nazadovanje kognitivnih motenj, ki so glavni simptomi Alzheimerjeve bolezni in demence pri starostnikih.

omega 3Esencialne maščobne kisline omega 3 so pomemben gradnik možganov, pri čemer vplivajo tudi na psihološko delovanje. Pomanjkanje snovi v telesu se namreč lahko odraža s poslabšanjem depresivnih stanj in motenj razpoloženja. Na drugi strani zdrave maščobe izboljšujejo kognicijo, kot je spomin, reševanje zapletenih problemov in odziv na stres.