Ogrevanje hiše

ogrevanje hiše
ogrevanje hiše

S čim ogrevati? Ogrevanje moramo prilagoditi potrebam, željam in načinu življenja. Nikakor ne želimo prostora ogrevati na način, ki vzame veliko časa, če tega nimamo. Drva še vedno predstavljajo gorivo, ki je na trgu cenovno najbolj konkurenčno. Pri ogrevanju na drva moramo priskrbeti dober kotel, saj bomo na ta način imeli odličen izkoristek energije gorenja. Če ne razpolagamo s časom, ogrevanje na drva ni priporočljivo, saj je treba drva skladiščiti in če se tega lotimo sami, zna biti precej zamudno.

Če v bivalnem prostoru stoji kamin, so priporočljivo gorivo briketi. Gre za stiskan lesni energetski vir, ki je priporočljiv za odprt ogenj. Kurilna vrednost v primerjavi z drvmi je višja, ostane pa tudi manj pepela. Naslednja izmed možnosti je ogrevanje z lesnimi peleti. Suha žagovina, ki je pretvorjena v suhe valjčke s premerom 6 do 8 milimetrov, je narejena iz čistega bukovega ali smrekovega lesa. Pri peletih gre za avtomatiziran način ogrevanja, ki ga nadzorujemo na daljavo. Pomanjkljivost tovrstnega načina ogrevanja je, da je pelete treba skladiščiti samo v suhih prostorih.

Pri ogrevanju s kurilnim oljem je treba imeti prostor za kurilnico in cisterno. Kurilno olje je eden najdražjih energentov, izkoristek pa je glede na ceno zelo nizek.

Plin nudi dober izkoristek in tudi vzdrževanje ni problematično. Pri ogrevanju s plinom je potreben plinski kotel.

Električna energija daje občutek sončne svetlobe. Poraba je nizka, način ogrevanja pa ima dolgo življenjsko dobo. Izbiramo lahko med električnimi radiatorji, sevalnimi paneli, talnim gretjem ali grelci.

Pri izbiri načina ogrevanja tehten razmislek in nasvet strokovnjaka ni odveč. Večina najprej pomisli na stroške, ki jih bo ogrevanje prineslo. Treba je razmisliti o prednostih in slabostih in se kdaj odločiti za ugodje in bivalno toplino, četudi nas to stane dodaten evro.