Odličen dnevni obrok je lahko ajdova kaša z jurčki

Ajdova kašaV hitrem tempu življenja imamo ljudje vse manj časa za pripravo toplega in hranilno bogatega vsaj enega obroka dnevno. Ajdova kaša z jurčki je odličen obrok, ki ima veliko hranilnih vrednosti, ki jih lahko jedo tako otroci, kot odrasli. Zelo dobra receptura je zapisana tudi tu: https://www.malinca.si/blog/ajdova-kasa-z-jurcki/, sicer pa se ajdova kaša z jurčki pripravi iz 200 g te kaše, kateri dodamo jurčke, kolikor jih želimo, čebulo, česen, olivno olje, sol in poper, peteršilj, timijan, jajce in kislo smetano.

Vse skupaj pripravimo tako, da se ajdova kaša strese v posodo ter jo v slani vodi kuhamo vsaj 20 min. Ko ajdova kaša nabrekne, jo odcedimo, operemo čebulo, česen, nasekljan peteršilj, očiščene jurčke in nato v ponev na segreto olivno olje dodamo čebulo, ki jo posolimo po okusu ter jo pražimo, dokler se ne zmehča. Dodamo gobe ter jih pražimo do porjavitve oz. približno 5 min, nato dodamo peteršilj, timijan in česen po okusu. Na koncu se doda še kuhana ajdova kaša, zatem vse skupaj popramo in solimo ter vse skupaj premešamo. Na koncu dodamo še eno jajce ter vse skupaj pražimo na zmernem ognju še približno 2 – 3 min.

Tako pripravljena ajdova kaša se postreže na krožniku, katerega okrasimo s peteršiljem, dodamo kislo smetano in po želji tudi rdečo peso. Takšen obrok bo marsikomu skrajšal čas priprave odličnega in polno hranilnega obroka, nasitil bo pa zagotovo vsakogar, ki si ga bo privoščil. Ajdova kaša pa je primerna tudi kot dodatek marsikateri drugi hrani, saj je odlična priloga skoraj na vsakem krožniku, zato si jo le privoščite.