Normativi za čiščenje poslovnih prostorov

Na podlagi posebnih strokovnih izhodišč so bili pred več kot desetimi leti sprejeti normativi za čiščenje poslovnih prostorov ter podobnih predelov. Kot priporočljiv standard so tako namenjeni poenotenju postopkov in pristopu k čiščenju posameznih objektov.

Kako so sestavljeni normativi za čiščenje poslovnih prostorov

Normativi za čiščenje poslovnih prostorov so sestavljeni iz razpredelnice pogostosti opravil ter priloge in tehnologije čiščenja. Vse skupaj je sestavni del razpredelnice ter močno pripomore k razumevanju normativov, ki so določeni za posamezne prostore, tudi poslovne.

Normative dnevnega čiščenja poslovnih oziroma pisarniških prostorov si lahko ogledamo v razpredelnicah, ki so dostopne tudi na spletu. Na njih je prikazan obseg, pogostost in tudi metode, ki naj bi bile uporabljene pri čiščenju. Način čiščenja je opredeljen tudi s posebno tehnologijo čiščenja in velja za sestavni del razpredelnice kot pomoč, da so normativi za čiščenje poslovnih prostorov lažje razumljeni.

Komu so v pomoč objavljeni normativi za tovrstno čiščenje?

Objavljeni normativi za čiščenje poslovnih prostorov so v pomoč uporabnikom ter izvajalcem storitev, da lahko veliko lažje ter hitreje določijo povprečni standard dnevnega čiščenja. Objavljeni normativi so le orodje in vodilo k večji zavesti uporabnikov. Posledično omogočajo tudi boljše bivanje in tudi zdravstveni standard vseh zaposlenih. Vsekakor pa ti normativi ne veljajo kot regulator razmer na trgu.

Na podlagi razpredelnice pogostosti opravil ter tehnologije čiščenja je poseben odbor sekcije sprejel normativ 1200 kvadratnih metrov poslovnih in pripadajočih funkcionalnih prostorov kot površino, ki naj bi jo delavec očistil v osemurnem delovniku svojega dnevnega čiščenja.

Normativi za čiščenje poslovnih prostorov so torej vnaprej določeni. Najdemo jih lahko na vseh spletnih straneh podjetij, ki se ukvarjajo s čiščenjem ter podobnimi zadevami. Normativi te vrste so nastali na podlagi raziskav ter temeljitega razmisleka ter ne veljajo kot regulator razmer na trgu, omogočajo pa vsekakor boljše bivanje in tudi zdravstveni standard vseh zaposlenih.

Več informacij o normativih za čistilke si lahko preberete na http://www.valina.si/ciscenje/.