Namen lektoriranja

Dobra lektura je bistvenega pomena za podjetja, ki želijo imeti dobro svojo spletno stran ali pa svoje kataloge. Lektoriranje pomeni popravljanje besedila z vidika pravopisa in slovnice. Lektorirana spletna stran je bolj vabljiva za stranke, če je pravopisno lektorirana in urejena. Nelektorirana besedila mora pregledati lektor, ki  je po navadi tudi slavist. Ko gre določeno besedilo v javnost je pomembno, da ga damo lektorirati, če želimo, da je narejeno po čisti slovnici.

Enako velja za študente, ki želijo narediti dober vtis, ko oddajo svoj strokovni izdelek. Študentje se usmerijo na vsebino in kakovost diplomskega dela, slovnico in pravopis pa prepustijo podjetju za lektoriranje. Takrat je tudi pravi čas za lekturo besedil za študente. Nekatere fakultete ne zahtevajo lekture diplomske naloge, vendar, če sami niste toliko sposobni, da bi pisali vsaj v približno pravilni slovnični slovenščini, potem je vseeno boljše, da svojo diplomsko nalogo pošljete podjetju, ki se z lektoriranjem ukvarja, v pregled. Drugače boste lahko imeli dober izdelek, vendar bo slovnica v diplomski nalogi takšna, da nihče te diplome ne bo hotel brati.

Zato je izredno pomembno, da izberemo primerno podjetje za lektoriranje, hkrati pa moramo tudi paziti, da nam lektoriranje, ni previsok strošek, ki nam bo za lektoriranje ponudilo primerno ceno. Študentom je seveda najpomembnejša cena, zato je boljše izbrati neko podjetje, ki ima cene v nekem srednjem rangu. Torej ne ravno najcenejšega podjetja in pa seveda ne niti najdražjega, saj je študentom vsak evro zelo pomemben, sploh če zraven ne opravlja študentskega dela.