Naložbe v zlato

Po svetu mnogi vlagajo v zlato. Nekateri vlagajo svoje prihranke, nekateri prodajajo predmete in imamo tudi posebne skupine, ki pa se ukvarjajo prav z iskanjem zlata in počnejo prav zato, da preživijo skozi mesec.

Zlati kovanciNaložba za iskanje zlate je precej velika, vendar z malo sreče lahko zelo obogatite. Zlato se nahaja na določenih delih površja, kjer je bila aktivna vulkanska dejavnost ali pa druge naravne sile. V severni Ameriki so imeli čas zlate mrzlice, kjer so vsi hoteli na hitro obogateti z iskanjem zlata ali pa svoje prihranke vlagati v naložbe. V tistem času je bilo povpraševanja po dragih kovinah in je zaradi tega povpraševanja cena zlata poskočila v zrak. Rudarjenje oz. iskanje zlata je še danes aktualno ampak za to je potrebna večja investicija. Tehnike izkopavanja se niso preveč spremenile, ampak so se samo bolj mehanizirale. Izkopavanje je v večjih obsegih , vendar izpiranje ostaja na enaki tehniki. Pri tem si pomagajo s mehanizirani stroji za večji  Na Aljaski zlato iščejo pod ledeno ploskvijo in z sesalnikom poberejo z morskega dna. Da potapljač preživi hlad vode morajo imeti tekoč sistem tople vode skozi obleke. Za njih je vsak gram ali inča pomembna za preživetje. Večino stroškov predstavljajo fosilna goriva in delovni stroji, zato profit je zelo omejen. Iskanje dragih kovin nas pripelje tudi do samih odpadkov. Zlato se najde v različnih elektronskih napravah kot vezja ali korektorji.

Se naložba v zlato splača?

Naložbe v zlato so precej tvegan, saj vrednost se z dnevom spreminja. Da bi pa iskali to redko kovino je pa enostavno precej tvegano. Morali boste vložiti velik vložek in iskali boste iglo v kopici sena. Ter pri tem še tvegali, da zapadete še v večje dolgove. Ampak po svetli strani naložbe v zlato lahko v srečnih primerih prinesejo pravo bogastvo. Poznan je tudi pregovor, ki pravi: denar poganja svet, da se vrti.