Lesena okna in pvc okna so kvalitetna

Lesena vrsta oken je z leti postajala tržno manj zanimiva kot so PVC okna oz. profil oken iz umetnih mas. To pa zato, ker lesena potrebujejo veliko več vzdrževanja od oken iz umetnih mas. Imeti lesena pomeni tudi imeti velike stroške vzdrževanja. Redno jih moramo barvati, kvalitetni premazi so zelo dragi.

Pri oknih niso pomembni samo okvirji. Zelo pomembna so stekla, ki zavzemajo veliko večjo površino od samih okvirjev. Skozi steklene dele imamo lahko velike izgube energije.
Okno lahko učvrstimo s strukturnim lepljenjem stekla. Tu steklo podpira okvir in ne obratno. V tem primeru je lahko okvir z drsnim odpiranjem veliko manjši, s tem pridobimo več svetlobe in tudi izboljšamo izolacijo. Stekla so tako stabilno nameščena in se ne morejo premikati. Tako se ne morejo okenska krila zvijati.Vranešič logo

PVC okna so zelo iskana in cenjena, čeprav niso iz naravnega materiala, so pa vseeno zelo kvalitetna. Plastika je odporna na UV žarke, ima dolgo življenjsko dobo. PVC okna imajo tako izdelane profile, da so v njih zračne komore v katere vstavijo jeklene profile. S tem se še dodatno ojačijo, postanejo robustnejša in so tudi tako izdelana PVC okna veliko bolj precizna in natančno izdelana.
Za vse vrste oken je pomembno tudi okovje. Okovje mora biti močno in robustno. Če bo naše okno imelo nezanesljivo in nekvalitetno okovje, ne bo imelo vseh kvalitet, ki bi jih drugače imelo. Vsako okno mora imeti vse kvalitetno, okvirje, stekla in okovje. In na koncu morajo  biti PVC okna tudi kvalitetno montirana. Spoj med zidovi in okvirjem mora zelo dobro tesniti. Ker kaj hitro se zgodi, da so zelo kvalitetna, je pa montaža oken zelo slaba.

Danes vsi proizvajalci oken dajo največjo pozornost na toplotne izgube, ki jih lesena ali PVC okna ali imajo. Toplotna prehodnost mora biti čim manjša in s tem PVC okna pridobijo na kvaliteti in, čeprav smo z menjavo oken imeli velike stroške, se nam ti izdatki kaj kmalu povrnejo.