Kreatin v zdravstvu

Kreatin se ponekod uporablja tudi kot del zdravljenja raznih bolezni, npr. mišične distrofije in Alzeheimerjeve bolezni, ima pozitiven učinek na občutljivost telesnih celic na hormon inzulin, kar je dobrodošlo pri sladkornih bolnikih, izboljšuje kognitivne funkcije in lahko zmanjša količino homocisteina, ki naj bi bil pomemben dejavnik tveganja za pojav srčno-žilnih bolezni.

Na tržišču je cela vrsta različnih kreatinov, vsak proizvajalec pa seveda zatrjuje in navaja najrazličnejše dokaze, da je njihov  najboljši. Zato verjetno najprimernejše vprašanje, kaj je tisto, kar naredi kreatin boljše od drugega izdelka? Odgovor je preprost: v končni fazi je to učinkovitost oziroma vpliv na športnikove telesne sposobnosti. In na tem mestu bi to poglavje lahko kar na hitro zaključili: do danes še ni bila opravljena neodvisna raziskava, ki bi dokazala, da je kreatin učinkovitejši kot katerikoli drug.
Kreatin je lahko kot smo ugotovili zdravilo, a zanimivo je tudi da kreatin lahko kupimo v prosti prodaji. Kot lahko preberete tu, je ključ do uspeha pravilna uporaba nadomestila.