Končna cena predmeta na javni dražbi

Kaj kmalu bo na vrsti javna dražba, na kateri se bo prodajal predmet, nepremičnina ali kaj drugega, ki zanima vas in bi jo želeli kupiti. Kaj je tisto, kar upate, da se bo zgodilo? Da boste edini interesent in mogoče predmet kupite po izklicni ceni? Da bo interesentov čim manj? In seveda, da četudi ti bodo, da cena ne bo vrtoglava. Pa vendar, kaj dejansko vpliva na to, kolikšna bo končna cena predmeta? Pravzaprav se pri tem nikoli ne ve, kajti javna dražba je odprta za vse in vsi imajo enake možnosti ter se s tem poveča število interesentov. In potem se zastavi vprašanje, koliko pa smo pripravljeni odšteti za določen predmet? Koliko bodo drugi? Sami pri sebi bomo seveda vedeli, koliko smo pripravljeni odšteti zanj, nikoli pa ne moremo vedeti, kakšnega mnenja bodo drugi interesenti in koliko bodo ti prirpavljeni za predmet odšteti. Upamo, da čim manj in bomo tako imeli več možnosti za nakup.

Kaj pa pri vas določa znesek oziroma to, koliko boste za predmet ponudili? Ste si predmet predhodno pogledali? V kakšnem stanju je ta? Je vreden svojega denarja, mogoče je vreden še veliko več, pa je izklicna cena zares nizka in boste lahko tako ponudili veliko več na sami dražbi?  Kakorkoli, najbolj pomembno je, da predmet kupimo po ugodni ceni. Kakšna pa bo končna cena in kako se bo zaključila javna dražba, kdo bo zmagal in odštel domov s predmetom, je seveda odvisno od vseh dejavnikov, zato vse do zadnjega trenutka niti ne moremo vedeti. Vemo zgolj to, koliko je najnižja cena, po kateri lahko kupimo in upamo, da se ta ne bo močno višala.

Končna cena in javna dražba sta pravzaprav močno povezani, saj že dejastvo, da gre za vsem dostopno dražbo mogoče pomeni prav to, da bo interesentov več in upamo tudi na golo srečo.