Ko vnetje črevesja postane kronično

črevesjeKadar govorimo o vnetju črevesja, po navadi govorimo o dveh tipih dolgotrajnega obolenja, poznanih kot Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis. Bolezni potekata kronično, kar pomeni da oboleli neko obdobje simptome kaže, spet drugo obdobje pa je bolezen speča, ko je bolnik tudi brez težav. Natančnejši vzroki za razvoj bolezni še zdaj niso jasni. Obstajajo pa dokazi, da je vzroke velikokrat moč iskati v genetskih predispozicijah, saj nemalokrat pri obolelem v sorodstvu bolezen že obstaja.
Generalno pa medicina vzrok za kronično vnetje črevesja pripisuje pretiranemu imunskemu odzivu črevesne sluznice na ostanke hrane.

Simptomi, ki spremljajo vnetje črevesja

Tako Crohnova bolezen kot ulcerozni kolitis se pričneta pojavljati med 20. in 30. letom starosti, sicer pa lahko zbolijo tudi starejši in najstniki. Najpogostejši simptomi vnetja črevesja, ki se pojavljajo postopoma v začetku, so bolečine v trebuhu, izguba teže, izguba apetita, dolgotrajnejše driske. Pri otrocih oz. mladostnikih lahko tudi zaostanek v rasti oz. telesnem razvoju. Vse skupaj po navadi spremlja tudi pretirana utrujenost. Driske so velikokrat tudi krvave, kar je navadno glavni vzrok, da oseba stopi do osebnega zdravnika. Nekateri manj značilni simptomi so tudi nenadno nočno znojenje, povišana telesna temperatura, otekli in boleči sklepi. Bolniki lahko imajo tudi vnete oči, kožne izpuščaje, vse skupaj spremlja tudi slabost in bruhanje. Če se bolezen ne obravnava ustrezno, se težave z leti večajo, bolezen napreduje, kar povzroča vse hujše bolečine, zaradi primanjkovanja hranilnih snovi lahko pride tudi do upada mišične mase in kostne gostote. Če simptomi vnetja črevesja trajajo več kot štiri tedne, je nujno potrebno obiskati zdravnika. Bolniki k obvladovanju simptomov lahko z dieto pripomorejo tudi sami. Dieta je individualnega tipa, saj bolnik z opazovanjem sam presodi, katera hrana mu škoduje in katera ne. Potrebno se je zavedati, da pri kroničnem vnetju črevesja dieta nima zdravilnega učinka, ampak le blagodejni vpliv, ki pomaga da je bolezen dlje časa v remisiji.