Kdaj zaužiti proteine?

gel za ras mišicProteini so pomembni, če želimo imeti konstantno mišično rast in obnovo mišic. Zato moramo uživati poleg zelenjave, sadja in ogljikovih hidratov  kot sta riž in testenine, tudi proteine in beljakovine, saj so posledice pomanjkanja beljakovin lahko slabe za mišično tkivo.
Nujno potrebno pa jih moramo zaužiti:
•    V roku 30 minut po treningu zaužijemo na primer eno banano ter proteinski napitek na osnovi sirotke, kajti takšen napitek se izredno hitro vsrka v kri in pride do mišic. Proteini so takrat za telo nujni, zato so proteini in energija sta pomembni stvari, da oskrbita utrujene mišice s hranilnimi snovmi. To omogoča hitro mišično obnovo in rast.
•    Druga priložnost, ki je tudi ne smete izpustiti pa je, da so proteini zaužiti pred spanjem. Proteini se ponoči zaradi spanja in določenih kemičnih procesov v telesu izloča skupaj z rastnim hormonom, kar pomeni da mišice rastejo, če zaužijemo proteine. Brez spanja ni rasti mišic! Nujno je da pred spanjem, zaužijemo lahek proteinski obrok ter da spimo vsaj 8 ur na dan.
Zato je pomembno, da so proteini zaužiti v pravem trenutku.