Kakšni so pogoji sodelovanja na javnih dražbah?

Sploh če kupujete nepremičnine, boste največkrat za sodelovanje primorani plačati varščino – znesek, ki na nek način potrjuje vašo resnost in zainteresiranost nakupa. Javne dražbe namreč potrebujejo neko dokazilo, da ste resen kupec in da niste na dražbo prišli iz kakšnih drugih namenov, čeprav se tudi to lahko dogaja. Nekateri se namreč udeležijo javne dražbe z namenom podkupovanja resnejših kupcev in kljub temu plačajo varščino – seveda pa takšnih ljudi ne moramo predvidevati in so zato dražbe lahko tudi tvegane.

Dražba za počitniški apartma HočkoPa da se vrnemo k varščini – navadno izveste, da jo morate plačati že pred samim začetkom dražbe, tako da razloga, da tega niste vedeli nebo. Priloženo je v vabilu, ki ga prejme vsak kupec, tam pa je tudi zelo natančno zapisano, kolikšno je vplačilo varščine. Navadno je to nekje 10 % od izklicne cene, ki pa se nakaže ali na TRR račun ali se poravna gotovinsko pred samim začetkom dražbe. Dobra stran pri plačevanju varščine je tudi ta, da se vam v primeru ne uspeha pri dražbi lahko celoten znesek vrne in se vam lahko v primeru, da ste dali najvišjo ponudbo (z drugimi besedami: zmaga na dražbi) celo šteje v kupnino.

Kaj pa, če se si o nakupu predmeta, v primeru da ste najvišji ponudnik premislite? V tem primeru je varščina lahko zadržana. Lahko pa se seveda zgodi, da varščine, ki je pogoj za udeležitev javne dražbe nekdo nebo vplačal in tukaj je žal rešitev samo ena – prepoved udeležitve draženja. Veliko je torej pogojev, ki so lahko pozitivni ali negativni, je pa v veliki meri od vas odvisno, če se jih boste odločili upoštevati ali ne. Ob neupoštevanju navadno vedno sledijo sankcije – od vas je največkrat odvisno, ali se boste držali pogojev ali ne.