Kako se pravilno namesti avtosedež?

Otroski avtosedezNapak, ki jih starši naredijo pri namestitvi avtosedeža, je res izjemno veliko. Žal. Večinoma vsak naredi to na hitro, niti ne prebere navodil, namesti tako, da se njemu zdi dobro in namestitev je končana, pa čeprav se z nameščanjem kasneje ne bo treba ukvarjati. Zakaj si ne bi vzeli tiste pol ure, ali pa ene ure, če jo potrebujete in avtosedež pravilno namestili enkrat za dolgo časa? Seveda je tudi pri pravilni namestitvi nujno potrebno potem na vsake toliko časa avtosedež preveriti, če je še pravilno nameščen, saj se pasovi vseeno lahko zrahljajo.

 

Da se pravilno namesti avtosedež, je nujno potrebno prebrati navodila

Veliko staršev naredi ogromno napako, da kupijo ali pa dobijo avtosedež, pa navodil sploh ne pogledajo, temveč si pogledajo kakšen posnetek na youtubu in se lotijo namestitve. Pa veste, da nima vsak avtosedež enakega sistema namestitve? Razlike med nameščanje so kar velike. Niso ne vem kako gromozanske, pa vendar se razlikujejo v detajlih, kar pomeni na koncu razliko v tem, ali je avtosedež pravilno nameščen ali pa narobe. Še največ pa je napak ravno pri lupinicah, kar pa je še najhuje od vsega, saj je takrat otrok najbolj ogrožen v avtu, ker nima še prav nobene moči.

Pravzaprav je še najbolj varno, da se avtosedež za dojenčka namesti z isofix sistemom in ni prav gotovo nobenih problemov. V kolikor pa avtosedež vežete le s pasom, pa je povsod enako, da del, ki gre odraslim osebam čez trebuh, namestimo v za to primerno mesto na lupinici, ki je nekje v bližini medenice, del, ki gre odraslim čez ramena, pa se namesti zopet v za to pripravljeno mesto na zadaj na lupinici. Tak avtosedež je seveda obrnjen v nasprotni smeri vožnje.

Pri drugih avtosedežih je podobna zgodba, pas mora biti trdno napet, da avtosedež drži povsem na mestu, nameščen pa mora biti v skladu z navodili.