Kako pomanjkanje magnezija vpliva na telo?

kavaS hranili osiromašena prehrana, stres in preveč kave so dejavniki, ki vplivajo na pomanjkanje magnezija v telesu. Le-ta je eden izmed bolj pomembnih mineralov, ki skrbi za številne telesne funkcije. Če ga v telesu nimamo dovolj, se lahko prično kaj hitro kazati začetni znaki, kot je utrujenost, mišični krči in glavoboli.

Mineral se ne producira v telesu sam od sebe, vendar ga moramo s prehrano ali prehranskimi dodatki vnašati v telo. Pomembno je, da zadostimo dnevnim potrebam po vnosu, saj ima pomanjkanje magnezija lahko številne negativne posledice na zdravje in splošno počutje.

Pomanjkanje magnezija ruši ravnovesje elektrolitov

Mineral je pomemben del elektrolitov, ki v telesu deluje skupaj z drugimi elektroliti, kot je kalcij, kalij in natrij. Optimalna kombinacija elektrolitov v zadostnih količinah posameznega minerala prispeva k ravnovesju elektrolitov, ki se nahajajo tudi v mišičnih tkivih.

Začetno pomanjkanje magnezija se zato odraža v nehotenih mišičnih krčih, mišičnih trzljajih in bolečinah. Kasneje pa se vse to lahko razvije tudi v nekatere resnejše oblike močnejših krčev in celo fibromialgije.

Pomanjkanje magnezija prispeva k izčrpanosti

magnezijMineral je poleg drugih nalog v telesu zadolžen tudi za proizvodnjo in transport energije po telesu, pri čemer se veže na ATP molekule. Hkrati skrbi tudi za pretvarjanje glukoze v energije, zato da celice dobijo dovolj energije.

V primeru, da mineral ni dovolj zastopan v telesu, se energija pri presnovi ne sprošča pravilno, zato se pomanjkanje magnezija odraža v utrujenosti in izčrpanosti, za kateri je značilno, da ne mineta s počitkom.

Pomanjkanje magnezija vpliva na neprespane noči

Mineral pomembno prispeva k pravilnem delovanju živčnega sistema, pri čemer prenaša živčne signale in hkrati igra zaščitno vlogo pri delovanju nevronskih celic v možganih. Celice zadržuje v aktivnem stanju.

Živčni sistem pa tudi regulira spanje, zato pomanjkanje magnezija vpliva na nespečnost, saj so živčne celice preveč vzdražene in zato se telo ne more dovolj sprostiti, da bi se pripravilo na spanje.