Kaj kleparstvo sploh obsega?

Ko se odločimo, da je čas za menjavo strešne kritine ali pa je gradbena faza že tako daleč, da je treba namestiti strešno kritino, se večina sooči z iskanjem primernega izvajalca. Vendar pa je še pred tem treba natančno vedeti, katerega mojstra iskati. Če je že vse narejeno in pripravljeno in je treba kritino le še položiti, potem moramo poiskati krovca, če pa nimamo čisto ničesar še pripravljenega, potem bomo potrebovali najprej tesarja, da bo pripravil ogrodje za streho. Vendar pa to še ni vse, potrebovali bomo namreč tudi kleparstvo, saj le klepar lahko uredi vse, kar se mora urediti s pločevino. Se sprašujete, zakaj bi kleparstvo sploh potrebovali? Poglejmo si, katera dela kleparstvo vse opravlja.

kleparstvo

Kleparstvo je zadolženo za veliko stvari

Najbolj očitna naloga, ki jo ima kleparstvo, je v tem, da poskrbi za namestitev vseh žlebov in tudi nosilcev žlebov in tudi za izdelavo žlebov. Potrebno je namreč pri vedno večjem številu streh žlebove namestiti zapleteno, s polno enih krivin, saj tudi strehe niso več tako ravne, kot so bile, temveč imamo polno enih nadstreškov, pa dvignjenih streh, pa strešnih vencev in podobnega. Zato, da pa okoli cele hiše niso povsod le žlebovi in ker nimamo praviloma prav povsod odtočnih kanalov predvidenih, je zadolženo ravno kleparstvo, da pripravi čim bolj optimalen in smiseln načrt.

No seveda pa niso zgolj žlebovi tisti, ki jih kleparstvo naredi, temveč ima še ostale delovne naloge, kot je namestiti zaščito iz kovine okoli dimnikov, pa tudi prezračevalnih kanalov, urediti sistem odvodnjavanja in zaščite vseh strešnih oken, pa vencev in podobnega. Torej vse povsod tam, kjer streha ni ravna, boste potrebovali tudi kleparstvo, razen seveda da je krovec, ki ste ga izbrali, mojster tudi za vsa kleparska dela, kar pa je danes bolj pravilo kot izjema.

Kako izbrati pravo kleparstvo?

Pravzaprav je še najbolj smiselno, da poiščete tako krovstvo kot tudi kleparstvo vse v enem ponudniku. Tako ne boste imeli težav z usklajevanjem več različnih izvajalcev oz. podjetij in bo eno naredilo vse potrebno, da bo vaša streha popolna. Če pa najdete v istem ponudniku še tesarja, pa seveda še toliko bolje.