Kaj je multipla skleroza?

Razlaga o tem, kaj je multipla skleroza, je zapletena, več o tem stanju si lahko preberete tudi na naslednji povezavi: https://www.mojams.si/oblike-poteka-ms. MS je neozdravljiva, avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednji živčni sistem. Povedano enostavnejše: gre za propadanje živčnih vlaken oziroma mielinskih ovojnic. Le-te ščitijo občutljive živčne celice, pospešujejo njihovo obnavljanje in skrbijo za normalen pretok elektronskih sporočil. Bolezen se lahko precej dobro obvladuje (seveda je potek odvisen od posameznika), večina bolnikov se zdravi s koktejlom zdravil in intenzivno terapijo. Ker mišična vlakna skozi čas propadajo, posameznik izgubi zmožnost gibanja, v poznejših stadijih lahko propade tudi srčna mišica in tak pacient umre.

mojaMS

Napredovanje odvisno od več dejavnikov

Potek bolezni pri vsakem posamezniku poteka drugače. Znanstveniki za enkrat še ne poznajo popolnega odgovora na vprašanji, kaj je multipla skleroza in kaj jo povzroča. Tudi zdravila, kot že rečeno, stroka še ne pozna, so pa na ta tem področju vsako leto uspešno doseženi pomembni mejniki, kar velja tudi za raziskovanje vzrokov in možnosti zdravljenja. Bolezen se tako da v neki meri dobro obvladovati, nekateri posamezniki se z resnejšimi težavami, kot je izguba mobilnosti, srečajo šele v zares napredovalnih stadijih obolelosti. Po podatkih naj bi za tem zdravstvenim stanjem pogosteje zbolevale ženske med dvajsetim in štiridesetim letom starosti. Kar trikrat bolj so za pojav te bolezni dovzetnejše ženske.

kaj je multipleskleroza

Kaj je multipla skleroza in kje lahko izveste več podatkov o njej?

V javnosti je seznanjenost z MS precej slaba. Gre za bolezen,  s katero se oboleli bojujejo celo življenje. Pri približno petini posameznikov se bolezenski znaki kažejo že povsem na začetku. Gre predvsem težave, ki so nevrološkega izvora. Večina ostalih bolnikov pa se srečuje s reciditivno-remitentni obliko (RRMS). To obliko stanja spremljajo izboljšanja in poslabšanja. Pacienti se v slabiš fazah bolezni počutijo utrujene, bolečine v mišicah so intenzivnejše … Za tiste, ki vas zanima, kaj je multipla skleroza in kaj to stanje prinaša, si lahko več informacij preberete na spletu.