Kaj je anksioznost in kako se z njo spopasti

Tesnobo ali z drugim pojmom anksioznost lahko srečate veliko bolj pogosto, kot si mislite. Po raziskavah sodeč naj bi se kar eden od petih odraslih ljudi spopadal z občutki tesnobe, za to pa je lahko veliko različnih razlogov.

Gre za psihično bolezen oz. skupino le teh, katere rezultat je neprestana živčnost, strah, trema in predvsem zaskrbljenost. Dejstvo je, da se s strahom spopadamo vsi in sicer na različne načine. Določena mera strahu je celo zdrava, saj nas »obvaruje« pred neumnostmi, ki bi nam lahko škodovale. Problem pa se pojavi, ko nas ti dejavniki spremljajo na vsakem koraku in to za stvari, zaradi katerih se je nepotrebno sekirati. Če gre za stvar, ki bi lahko ogrozila naše zdravje je anksioznost popolnoma normalen odziv, saj nam omogoča beg pred nevarnostjo ali pa pripravi telo na boj, če je to potrebno. Takrat se nam poveča tudi srčni utrip, delovanje srca pa je veliko hitrejše.

xTi, sicer koristni varovalni mehanizmi pa nam jo lahko kdaj tudi zagodejo in sicer takrat, ko se aktivirajo, ko nas nevarnost ne ogroža. Tak odziv lahko v vsakdanjem življenju predstavlja kar veliko nadlogo in oviro, imenujemo pa jih anksiozne motnje. Kadar govorimo o teh motnjah, so vanje vključeni tako moški, kot ženske, odrasli in otroci. Čeprav naj bi se po ugotovitvah znanstvenikov s tesnobo spopadalo več žensk, kot moških. Za zdravljenje teh motenj je trenutno najbolj učinkovita kombinacija zdravil in pa psihoterapija ali pa le slednjega. Iz osebnih izkušenj vam priporočam tudi meditacijo, saj le-ta učinkovito umiri človeka. Je pa z meditacijo težko začeti, saj ne vemo kako in pa tudi težko je sedeti 20 minut ali več v kosu, ter se spopadati s svojimi mislimi, ki nas neprestano bombardirajo. Če želite pričeti z meditacijo si na youtube-u poiščite kakšen voden video posnetek z meditacijo in se mu prepustite.