Fasaderstvo raje zaupajmo strokovnjakom

Kadar gradimo ali obnavljamo hišo, je na zunanji pogled najbolj pomemben videz fasade. Za tem pa se skriva veliko več kot le barva, zato je fasaderstvo dobro prepustiti pravim strokovnjakom. Oni poznajo malenkosti, ki bistveno pripomorejo h kvaliteti fasade.

Ljudje, ki se spoznajo na fasaderstvo, znajo odgovoriti na vprašanja, na katera sami sploh ne spomnimo. Ena od takih stvari je npr. najnižja temperatura, pri kateri se še lahko nanese zaključni sloj. Čas sušenja ni mogoče točno določiti, saj je odvisen od vrste sloja, karakteristik zgradbe in vremenskih pogojev, primerna temperatura pa sega do nekje 5-6°C, čeprav prodajajo tudi zaključne sloje, ki vsebujejo dodatke, zaradi katerih lahko vgrajujemo pri malce nižji temperaturi.

fasaderstvoZa siporeks oziroma mineralno volno je primeren tisti fasadni sistem, ki potrebuje dodatno toplotno izolacijo. V nasprotnem primeru je dovolj fasadni sistem z lahkim ometom.

Marsikdo, ki se želi podati v fasaderstvo, ne pozna pojma sidranje. To je potrebno pri vseh toplotno izolacijskih ploščah, razen na opečnati podlagi. Obvezno pa je na lesu, betonu in starejših ometih.

Silikatni in akrilni zaključni sloj se razlikujeta v tem, kako vodoodbojni in paroprepustni sta. Odločitev, katero potrebujemo, je zato tudi glede tega najbolje prepustiti strokovnjakom.

Pri fasadi na podnožju stavbe, torej na predelu cokla, moramo uporabiti tako imenovani stirodur, ki prepreči dvig kapilarne vlage.

Če je treba sanirati vlažne ali starejše hiše, strokovnjak za fasaderstvo ve, da je treba uporabiti material, ki omogoča zadostno paroprepustnost, da se omogoča izsuševanje in prenos vlage iz notranjosti. To je po navadi mineralna volna. Lahko izbiramo med lamelami in ploščami. Lamele so v prednosti, saj orientiranost vlaken omogoča boljše izolacijske lastnosti.