Družabne igre za otroke še niso utonile v pozabo

Čeprav smo v dobi, kjer se vsi pritožujemo nad otroci in mladino, ki vse svoje dni preživijo na računalnikih, mobilnih telefonih in ostalih elektronskih napravah, pa mislim, da imajo družabne igre za otroke še vseeno svoj čar. Res je, da jih mogoče na prvi pogled res bolj težko spraviš izza računalnika, ampak ne dvomim, da bodo veliko raje svoj čas preživeli s starši, brati, sestrami ali prijatelji, sploh če bodo imeli na voljo različne družabne igre za otroke.

Magnetna mapa morske dekliceČe gremo v trgovino med police s temi igrami, bomo našli toliko različnih možnosti, da brez težav poiščemo tisto, s čimer se bodo naši otroci z veseljem igrali, mi pa z njimi. Če so vaši otroci že večji, lahko izberete kakšne bolj interaktivne družabne igre za otroke. Zanimive so na primer tematske, ki so sestavljene na podoben način, kot določene televizijske oddaje. Če vam to ni všeč, imate seveda na voljo še veliko druge izbire. Moje osebno mnenje je, da kljub vsej poplavi družabnih iger za otroke še vedno najbolj izstopajo tiste klasične: Človek ne jezi se, Spomin, Domino, Mikado, Črni Peter, Štiri v vrsto in podobne zadeve. Temu bi rekla obvezna oprema, ki jo bi morala imeti doma vsaka družina.

Verjetno ni generacije, ki se ne bi smejala otrokom ob njihovi muhavosti, kadar jim grozi, da bodo igro izgubili. Potem pa je odločitev na strani staršev – ali bo otroku pustil, da zmaga? Verjetno je to čisto odvisno od njihove starosti. Navsezadnje se morajo naučiti tudi, da v življenju zmaga ni vedno mogoča ali pa vsaj ni pridobljena na enostaven način. Igra Spomin recimo krepi razmišljanje in pomnjenje, za Mikado je treba biti potrpežljiv in imeti mirno roko. Vsaka igra torej pomaga na nek način razvijati določene funkcije, ki nam pridejo prav čisto v vsakdanjem življenju.

Sem naštela dovolj razlogov, da si boste v kratkem vzeli kakšen večer prost za družabne igre z otroci?