Domači brezglutenski kruh je nujen za vse tiste, ki so občutljivi na gluten

brezglutenski kruhGluten je rastlinska beljakovina, ki jo najdemo v različnih žitih, kot so na primer pšenica, rž ali ječmen, zato so tudi izdelki iz teh žit prepovedani za vse tiste ljudi, ki so občutljivi na gluten. V tem primeru je potrebno izbirati izključno brezglutenske izdelke, med katerimi je tudi domači brezglutenski kruh. Medtem ko smo še nedolgo nazaj na trgovskih policah izredno težko dobili tovrstne brezglutenske izdelke, pa je danes situacija popolnoma drugačna. V trgovinah je danes vse več izdelkov z oznakami, da ne vsebujejo glutena.

 

Za domači brezglutenski kruh je potrebno nadomestiti pšenično moko

V zadnjem času pa je vse več ljudi, ki se prehranjujejo brezglutensko, ne glede na to ali so občutljivi na gluten ali ne. Če ste opazili, so brezglutenska živila v trgovinah na oddelkih z zdravo prehrano, zato mnogi ta način prehranjevanja smatrajo za zdravega. ne glede na to, se je potrebno zavedati, da je za izvajanje brezglutenske diete potrebna korenita sprememba v življenjskem stilu, saj je dieto potrebno izvajati zelo pozorno in premišljeno.

V prvi vrsti je potrebno vsa živila, ki vsebujejo gluten nekako nadomestiti z živili, ki glutena ne vsebujejo, in podobno je tudi pri kruhu. Domači brezglutenski kruh je najboljši nadomestek, če ste se znašli na točki, ko ste ugotovili, da vam gluten škoduje. Pri takšnem kruhu se je potrebno v prvi vrsti izogniti pšenici in jo nadomestiti s kakšno drugo moko kot je na primer koruzna, mandljeva moka, kokosova moka, lešnikova moka ali konopljina moka.

 

Za domači brezglutenski kruh so na voljo različne mešanice

Če ste vešči v izdelavi kruha, je vsekakor najbolje, da se peke lotite kar sami. Naj vas pa razveselimo, da so vam za domači brezglutenski kruh danes na voljo tudi že izdelane različne mešanice, ki jih zgolj vmešate z vodo in že imate pripravljeno testo za domači brezglutenski kruh.

Če ste že kdaj pekli kruh, boste opazili, da je struktura testa brezglutenskega kruha popolnoma drugačna od običajnega, to pa zato, ker gluten med drugim služi tudi kot nekakšno lepilo. Tudi ko je pečen, je domači brezglutenski kruh popolnoma drugačen od običajnega.