Dodajmo več prostora za prtljago našemu avtomobilu

Neglede na veličino našega vozila je skoraj vedno nekaj, kar moramo pustiti doma, ko se odpravljamo na potovanje. Temu je večinoma tako, ker nam zmanjka prostora in moramo vzeti samo najbolj nujne stvari s seboj. Idealna rešitev na take težave so strešni kovčki, ki nam povečajo kapaciteto nošenja prtljage. Pri tem je pomembno, da imamo že nameščene strešne nosilce na strehi, kamor bomo tudi pritrdili kovčke. Tako bomo lažje in z večjo samozavestjo s seboj odnesli vse, kar potrebujemo, ko se bomo odpravili na kampiranje ali daljše potovanje z našim avtomobilom.

Uporaba strešnih kovčkov

strešni kovčki

Največja prednost kovčkov je, da uporabimo razpoložljiv prostor na strehi našega vozila. Tako ohranijo nizek profil in ogromno prostornino, ki jo lahko uporabimo za prevažanje dodatne prtljage. Tako lahko v samem prtljažniku in kabini prevažamo najbolj nujne stvari, medtem ko imamo v kovčku obleke, športno opremo, hrano ipd.

Res je pa tudi, da vozila, ki nosijo preveč stvari hkrati so lahko izredno nevarna za voznika, sovoznika in potnike. Med vožnjo imamo lahko tako oviran pogled na cesto in ogledala. Tako lahko nehote ogrožamo varnost vseh udeležencev v prometu. Strešni kovčki pa nas razbremenijo prekomerno napolnjene notranjost kabine, saj lahko vse odvečne predmete prevažamo, kar na strehi.

Mehanizem pritrjevanja kovčkov na streho

Odvisno je od proizvajalca in vrste našega vozila, kakšen način pritrjevanja bomo imeli na voljo za pričvrstitev strešnih kovčkov. Seveda moramo prvo kupiti strešne nosilce, če jih slučajno nima naše vozilo že tovarniško vgrajene.

 

Različni avtomobili, kombiji in SUV-ji imajo lahko že vtore, kamor preprosto namestimo nosilce.

Najbolj razširjeni mehanizmi pričvrščevanja pa sta:

Vijaki

Vijaki v obliki črke U, ki objamejo nosilce in jih moramo zategniti, da zavarujemo kovček na fiksno mesto.

Univerzalne zaponke

Najbolj popularen mehanizem, ki jih uporabljajo strešni kovčki se pritrdi na nosilce z zaponkami. Tako ne potrebujemo nobenega orodja, ko bomo pripravljali naše vozila na daljša potovanja.
V vsakem primeru priporočamo, da vse dvakrat preverimo, saj se le tako prepričamo, da bomo 100% varni na cesti ter, da bo prtljaga ostala na strehi.

Materiali izdelave kovčka so pomembni

Večina kovčkov je narejena iz plastike, aluminija ali posebnih zmesi, ki so izredno odporna na zunanje vremenske vplive. Bolj vzdržljivi materiali so priporočeni, če veliko potujemo z vozilom, medtem ko plastični kovčki so idealni za krajše izlete. Boljši modeli imajo tudi zaščito pred UV žarki, zmrzaljo in podobno.

Najboljšo ponudbo kovčkov lahko najdemo na spletni strani www.withcar.hr, kjer lahko zasledimo tudi ogromno druge avtomobilske opreme, kot so: strešni nosilci, verige za sneg, avto tepihi, …