Didaktične igrače otrok potrebuje za čim boljši razvoj

didaktične igračeZagovarjate minimalizem v življenju in ste tako mnenja, da tudi otrok v svoji rani mladosti ne potrebuje veliko igrač? Prav je, da otrok ne dobi kar vsake igrače, ki si jo želi in ki ni namenjena prav nobeni didaktiki, ampak prav pa vseeno ni, da otroku ne ponudite nobene didaktične igrače, češ da se nanje ne navadi. Zavedati se moramo čisto vsi, da so didaktične igrače pravzaprav razvojne igrače. Ne morete vsega pričarati samo s pripovedovanjem otroka, temveč mu morate pustiti ustvarjati in raziskovati, kar pa ravno didaktične igrače omogočajo.

 

Tudi če ne želite, da ima otrok polno igrač, naj ima vseeno razvojne igrače in to vseeno vsaj skozi razvoj nekaj različnih

Kot rečeno, res ni potrebe, da ima otrok že pri treh mesecih velik zaboj igrač, dovolj jih je nekje pet, seveda pa se s starostjo to število vseeno mora malo povečati, saj z višjo starostjo didaktične igrače pomagajo k razvoju več funkcij. Vsekakor so didaktične igrače naložba tudi za prihodnost otroka, saj bo v višji starosti določene stvari lažje razumel in tudi sprejel in tako ne bo ves čas rinil z glavo skozi zid. Če ste že privrženec minimalizma, potem imejte res manjše število igrač, ampak izberite najbolj zanimive, ki na najmanj vsiljen način otroka učijo različnih sposobnosti, seveda pa hkrati upoštevajte tudi otrokove želje.

Če otroka igrača ne zanima, pa naj si bo še kako zelo dobra za didaktiko, ni kaj, otrok te didaktične igrače trenutno ne bo sprejel. Lahko poskusite spet čez kakšen mesec in takrat mu bo morda ta igrača pa že zanimiva, saj jo bo znal bolje uporabljati. Prav tako nikakor ne vsiljujte otroku, kakšna je pravilna igra z določeno igračo, še posebej ne v rani mladosti. Ko je otrok že razvil nekaj motorike, je za to šele pravi čas, pa tudi takrat popolnoma nevsiljivo in za otroka nezavedno pokažite, kako se igračo pravilno uporablja, potem pa mu pustite ustvarjanje.