Avto na plin

Avtoplin postaja zaradi ekološke prednosti, razvite tehnike in ekonomičnosti pogonsko gorivo številka ena po vsem svetu. Njegova poraba se iz leta v leto povečuje. Avto na plin je okolju prijazno vozilo, saj avtoplin v primerjavi s premogom ali nafto vsebuje zanemarljivo nizke vrednosti žvepla. Prašnih delcev (saj in pepela) pri izgorevanju praktično ni. Ob pravilni nastavitvi plinskih naprav sta edina stranska produkta, ki nastajata v procesu izgorevanja, ogljikov dioksid in voda.

Pri predelavi avta v ta namen niso potrebne mehanske spremembe na motorju. Plinska naprava je vgrajena kot dopolnilo k bencinskemu pogonu, osnovna oprema ostane tako prvotna. Med vožnjo je tako mogoče preklopiti iz avtoplina na bencin in obratno.

Na daljših relacijah je možno z majhnim rezervoarjem in povprečno porabo prevoziti tudi več kot 450 km, sicer pa je število prevoženih kilometrov vozila na avtoplin odvisno od velikosti rezervoarja. Ne smemo pa pozabiti, da se po vgradnji avtoplina še vedno lahko vozimo tudi na bencin, torej da imamo vozilo z dvema vrstama goriva. Avtoplin je možno kupiti samo na bencinskih črpalkah in za to specializiranih točilnih mestih, ki jih je tudi v Sloveniji vse več. Avtomobilov na plin je vsak dan več.