Angleščina na maturi

5 nasvetov za uspeh na maturi

  1. Dobro preberi izpitni katalog in večkrat reši tipe nalog, s katerimi se boš srečal/-a pri izpitu. Tako boš vedel/-a, kako se je treba lotiti določenega tipa naloge, da zanjo porabiš kar najmanj časa in jo kar najuspešneje rešiš.
  2. Naredi čim več vaj iz zbirke starih maturitetnih nalog.
  3. Vsaj trikrat skrbno preberi predpisani knjigi.
  4. Pripravi si spisek fraz za izražanje mnenja, argumentiranje …, ki jih lahko ustrezno prilagodiš in uporabiš, ko pišeš esej.
  5. Pripravi si fraze, ki ti bodo v pomoč, ko boš pisal/-a dober uvod in tiste, ki jih boš potreboval-a za prehod na “jedro« in kar je zelo pomembno – potrebuješ fraze za res dober zaključek.

Ne pozabi: če si želiš dobre ocene, bo moralo biti tvoje besedišče pravilno, raznoliko, napisano v primernem vljudnostnem tonu, misli pa si bodo morale slediti v povsem logičnem zaporedju. Vse to je mogoče, če boš upošteval zgornjih pet nasvetov.

Če meniš, da se boš sam/-a težko pripravil/-a na maturo, se pravočasno odloči za pripravljalni jezikovni tečaj. Dobro poglej ponudbo, obišči nekaj jezikovnih šol in se pogovori s profesorji. Kaj ti svetujejo, kako te bodo učili in kako bo potekal jezikovni tečaj? Jezikovni tečaj, na katerem boš reševal testne naloge, ni to kar potrebuješ! Naloge lahko rešuješ sam doma, na jezikovnem tečaju pa moraš čim bolj izboljšati svoje govorne sposobnosti in zvaditi vse, kar ti dela težave. Veliko možnosti ponuja tudi spletno učenje ali e-učenje.